Sjunde AP-fonden har lanserat sin temarapport om det sjätte hållbarhetsmålet, vatten, samt tittat på hur investerare kan hjälpa till att lösa krisen.
I rapporten konstateras att det finns stora behov av investeringar i de svenska vatten- och avloppsnäten samtidigt som investeringsmöjligheterna lyser med sin frånvaro.
Detta var också en slutsats redan när AP7 tillsammans med SPP, Skandia och Svenska Kyrkan skrev studien "Vatten som investeringsobjekt".
"Behoven av upprustning är enorma och det finns anledning att tro att högre miljökrav kommer att ställas på rening av avloppsvatten, av exempelvis läkemedelsrester och mikroplaster, i framtiden. Under 2017 genomförde vi, tillsammans med våra samarbetspartners, en utredning som visade att det finns mer investeringsvilligt kapital för gröna och blå investeringar än det finns investeringsmöjligheter. Detta trots de stora investeringsbehoven", skriver AP7 i den nya temarapporten.
Det finns tre stora problem som bidrar till att investeringsmöjligheter saknas. Dessa är låg riskmedvetenhet och bristande kompetens, motstånd mot höjda VA-taxor och en motvilja mot att öka kommunernas skuldsättning.
I rapporten skrivs att medvetenheten om risker och brister i svensk VA-infrastruktur behöver höjas både hos allmänheten och beslutsfattarna.
"Många av de 40-talister som hade djup kunskap om VA-nätet har gått i pension vilket leder till bristfälliga beslutsunderlag för investeringarna och till att investeringar styrs till nybyggnationer i stället för nödvändigt underhåll. Bristen på konsulter och entreprenörer inom området försvårar ytterligare möjligheterna att investera i och underhålla befintlig infrastruktur", enligt rapporten.
Med rapporten vill AP7 belysa att det finns behov av strukturella förändringar här men även att förstå vilka hinder som finns globalt.
"Det finns ingen enskild enkel lösning på världens färskvattenproblem. Även om problemet är globalt är lösningarna ofta mycket lokala, vilket försvårar ett brett angreppssätt. I den positiva vågskålen finns dock innovativa tekniska lösningar på många av de specifika problemen med till exempel rening, återvinning och avsaltning, som redan är etablerade på marknaden. Det ser vi på AP7 som en möjlighet vi kommer att utforska vidare inom ramen för våra noterade vatteninvesteringar de kommande åren", säger Johan Florén, chef för AP7:s kommunikation och ägarstyrning i en kommentar till rapporten.