Pensionsbolagens hållbarhetsarbete när det gäller alternativa investeringar brister i kvalitet, åtminstone jämfört med traditionella tillgångsslag.
Det är slutsatsen i Söderberg & Partners senaste granskningsrapport om pensionsbolagens hållbarhetsarbete, där årets tema är alternativa tillgångsslag.
Rapporten visar att andelen alternativa investeringar hos svenska pensionsbolag ökat till 22 procent från 14 procent mellan 2009 och 2018 men att utvecklingen inte återspeglas i hållbarhetsarbetet.
Generellt är slutsatsen att de svenska pensionsbolagens hållbarhetsstrategi är väl integrerad i aktieförvaltningen. Däremot kan den bristande datatillgängligheten vara en anledning till att många pensionsbolag själva granskar och bedömer alternativa tillgångar sett ur ett hållbarhetsperspektiv. Det kan då leda till att hållbarhetsarbetet i tillgångsslagen inte riktigt har samma kvalitet.
Några exempel som ges på alternativa investeringar är hedgefonder, fastigheter och private equity. Många pensionsbolag ökar allokeringarna där på grund av ett större diversifieringsbehov.
Fastigheter och fastighetsfonder är vanligast förekommande hos pensionsbolagen och näst vanligast är riskkapitalbolag och riskkapitalfonder. Tre av bolagen i undersökningen har också investerat i hedgefonder och nästan lika många i mikrofinans, enligt rapporten.
När granskningen gjorts visas att pensionsbolagens hållbarhetsintegrering kommit längst inom fastighetsinvesteringar. De flesta gör en "systematisk bedömning av fastighetens miljöprestanda och kräver en viss kravefterlevnad för att vilja investera i fastigheten".
Ett mindre antal pensionsbolag har också testat fastighetsportföljerna mot Parismålet för att se i vilken utsträckning fastigheten är anpassad till 2-gradersmålet.
Majoriteten har dock inte mätt koldioxidavtryck i sina fastighetsinvesteringar. I enkätundersökningen svarade bara 31 procent att de mäter detta och därför har koll på hur stort koldioxidavtryck fastigheterna har i produktion och drift.
När det kommer till private equity är det hos de svenska pensionsbolagen vanligare med fondinvesteringar än direktinvesteringar i onoterade bolag. I rapporten skrivs att de ofta genomför en så kallad due dilligence för hållbarhetsaspekter vid private equity-investeringar på samma nivå som de gör när de bedömer fastighetsinnehavet. Vad som tas med i bedömningen varierar dock beroende på pensionsbolag.
Inom hedgefonder är fokus på hållbarhetsstrategier ganska litet men samtidigt är de här fonderna inte vanligt förekommande i pensionsbolagens portföljer, enligt Söderberg & Partners.
Resultatet av granskningsrapporten blir att "alla gör något, men ingen gör allt". Med andra ord är metoderna otillräckliga för att säkerställa en bra genomlysning och hantering av hållbarhetsrisker. Samtidigt väntas det bli bättre framöver, då akademiska studier om ESG inom just alternativa investeringar ökat på sistone, vilket kan förbättra metoderna för utvärdering.