NYHETSARKIVET
27 nov 2019 13:03
65-plussarnas andel väntas öka kraftigt i hela OECD
OECD-rapporten varnar vidare för att regeringarna inte ska klara av att införa de reformer som man i många fall redan beslutat om, som handlar om längre arbetsliv, alltså höjda pensionsåldrar.

Under de senaste 40 åren har relationen mellan grupperna 20-64 år och gruppen över 65 år förändrats drastiskt. I början av 80-talet fanns det 20 personer av hundra som var 65-plussare. Nu har siffran stigit till 31, enligt rapporten.

Och värre blir det. År 2060 räknar man med att det kommer att gå 58 äldre per 100 aktiva. Snabbast väntas ökningen bli i länder med låga födelsetal som Grekland, Polen, Portugal, Slovakien och Spanien. De äldsta befolkningarna kommer även vid den tidpunkten att finnas i Japan och Italien.

Under de två senaste åren, noterar OECD, har pensionsreformer mest fokuserat på att lätta på regelverken för pensionsuttag eller att öka förmåner eller att förstärka täckningsgraderna. Det har lett till att man ökat det långsiktiga finansiella trycket på många av systemen. Det har lett till att systemen blivit betydligt mer känsliga för framtida ekonomiska chocker och lämnar systemen oförberedda för att möta utmaningarna med de åldrande befolkningarna, enligt rapporten.

Länderna som har lägst andel fattigpensionärer
65-plussare i Estland och Korea har omkring 70 procent av genomsnittet för ländernas disponibla inkomster. Men i Israel har de äldre en betydligt bättre sits och har mer än 100 procent av snittet för de disponibla inkomsterna, alltså en omvänd åldringsklyfta. Snittet för alla OECD-länder ligger enligt rapporten på 87 procent.

När det gäller äldrefattigdom, alltså den relativa fattigdomsgränsen (som vi här inte definierar närmare) är den genomsnittligt mer utbredd än om man ser på hela populationen. Äldre har det alltså lite sämre förspänt än om man betraktar hela populationen. Drygt 13 procent av 65-plussarna beräknas ligga under fattigdomsgränsen, medan siffran för hela OECD-populationen ligger strax under 12 procent.

Äldre som ligger under fattigdomsgränsen är lägst i Danmark, Frankrike, Island och Nederländerna där de svarar för mindre än 4 procent av gamlingarna. I länder som Australien Estland, Korea, Lettland, Litauen, Mexico och U.S.A. hamnar andelen äldre fattiga över 20 procent.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907