Den 4 november lade premiepensionsutredare Mikael Westberg fram sitt betänkande om det nya upphandlade fondtorget.
Något senare skickades förslaget ut på remiss och den 14 februari 2020 vill regeringen ha in remissinstansernas synpunkter på förslaget.
Den utredningen hänger samman med den utredning om en ny modell för förvalet, läs Sjunde AP-fondens ickevalsalternativ, som utredare Mats Langensjö presenterade redan i juni. Den har dock inte remitterats än, men det är på gång.
Som en liten repetition kan nämnas att Langensjös förslag i grunden bygger på att man delar upp förvalet i en sparande- och en utbetalningsfas där AP7 ska enbart ansvara för den första och Pensionsmyndighetens traditionella försäkring den andra.
Vidare föreslog han att Sjunde AP-fonden ska göras om till en mer långsiktig pensionsfond i stället för en "syntetisk värdepappersfond" och istället låta den omfattas av samma lag som AP1-4 i stället för lagen om värdepappersfonder.
Langensjös promemoria var inte någon offentlig utredning med SOU-nummer utan en departementsstencil eller Ds. Trots att det gått fem månader sedan den presenterades har den ännu inte remitterats.
En förklaring till det är att man avvaktat den stora utredningen om ett upphandlat fondtorg. Snart ska den dock skickas ut och enligt uppgifter från finansdepartementet kommer det att ske i närtid.
Skälet är att hela regeringen med samarbetspartier ska stå bakom förslagen som remitteras och det innebär att alla partier ska ha tagit del av och greppat innehållet.
Om man räknar på fingrarna kommer promemorian inte att kunna få exakt samma remisstid som premiepensionsutredningens tre månader om svaren ska vara inne samtidigt. Enligt uppgift så kommer deadline att ligga i närheten av den stora utredningen, alltså i februari 2020.
Till saken här att Sjunde AP-fonden i premiepensionsutredningen föreslås att bli ny upphandlingsmyndighet i utredare Westbergs utredning.
Enligt direktiven skulle han skapa en ny upphandlingsmyndighet men valde att hoppa över skaklarna och föreslog istället att använda sig av den befintliga myndigheten AP 7 för att förenkla och rationalisera processen.
Återstår nu att se vad remissinstanserna tycker om de båda utredningarna om premiepensionsrevolutionen.
Förändringarna i förvalet föreslås enligt promemorian träda i kraft 1 januari 2021, enligt promemorian.