Under gårdagens förhandling i Falcon Funds fortsatte huvudmannen Mark Bishop med sitt anförande där han förklarade hur det kom sig att han hamnade i Sverige och började investera här.
Detaljerna kring hans bakgrund är inte lika intressanta som hans förklaringar om varför säkerställda obligationer med bostadslån som säkerhet (MBS:er) är bra investeringar och varför Optimus köpte in dessa.
Han menar att en av de unika egenskaperna i en MBS är att de får månatliga kassaflöden, som fram till finanskrisen var stabila. Först efter finanskrisen kunde kassaflödet variera från månad till månad.
- Men det som inte går att förneka är att Optimus fick över tre miljoner dollar i kassaflöden från dessa MBS:er under perioden fonden hade dem. Kassaflöden är viktiga att känna till eftersom de visar bland annat hur bra ett värdepapper presterar. Åklagarsidan har hittills i sin framställan inte tagit kassaflöden i beaktande överhuvudtaget, men det kanske den gör i ett senare skede, sa han.
Bishop gick igenom samtliga 17 MBS-transaktioner som Optimus investerade i och det hela utmynnade två slutsatser. När Optimus gick med förlust på grund av affären så var den mindre än vad åklagarsidan påstår på grund av de positiva kassaflödena varje månad. Den andra var att Optimus faktiskt kunde gått med vinst i några av affärerna om fonden bara hållit kvar värdepappret några månader till.
Här kan det finnas läge för åklagaren att fråga Bishop eller Ulf Deckmark varför Optimus då sålde dessa värdepapper så snabbt, trots att Bishop själv säger att de är bra långsiktiga investeringar.
Han försökte också bemöta åklagarens ifrågasättande om varför Optimus High Yield överhuvudtaget skulle investera i dessa obligationer.
- De här 17 MBS:erna var alla professionellt analyserade, ansågs vara passande för fonden, kom med omfattande prospekt och hade en hög förväntad avkastning samt köptes till marknadspris. Det fanns aldrig någon plan för att åsamka någon skada, sa Bishop.