Regeringen behöver snabbt återkomma med förändringarna som riksdagen kräver i det fortsatta arbetet med tjänstepensionsregleringen. Samt upprätthålla en nära dialog med arbetsmarknadsparterna under arbetets gång.
Det uppger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.
De förändringarna som riksdagen lämnade tillkännagivanden om är nödvändiga för att de nya reglerna inte ska göra att det blir för dyrt att förvalta tjänstepensionskapital, menar han.
Arbetsmarknadsparterna med PTK i spetsen har sedan tidigare riktat stark kritik mot det ursprungliga förslaget och varnat för skadliga konsekvenser. När riksdagen klubbade igenom förslaget nyligen så krävdes samtidigt att förnyade överväganden görs på fyra områden.
En av frågorna berör informationen om de kollektivavtalade pensionerna. Under nuvarande system har parterna kommit överens om ett sätt att informera om de placeringar varje försäkringstagare har. Detta håller enligt parterna nere kostnaderna och möjliggör samtidigt att ge samlad och överblickbar information till enskilda.
Om regeringens nuvarande förslag går igenom kan det nuvarande systemet inte upprätthållas, vilket leder till en större administrativ börda och högre kostnader, som i slutändan leder till lägre tjänstepension, har parterna sagt. De har dessutom drivit frågorna om solvensreglering, kollektivavtalade tilläggsförsäkringar och egenföretagares försäkringar, vilket ingår i de tillkännagivanden som lämnats till regeringen.
"Ett tungt ansvar vilar nu på regeringen att göra justeringar för att undvika att den nya lagstiftningen bidrar till lägre tjänstepensioner. En nära dialog med parterna är nödvändigt i processen med att återkomma med förslag till riksdagen", säger Martin Wästfelt.