Efter ett avgörande i EU-domstolen har Sverige tvingats skapa nödlagstiftning för att säkerställa att svensk garantipension även i fortsättningen kan betalas ut till människor inom EU och EES-området.
EU-domstolen konstaterade nämligen att garantipensionen är att betrakta som en minimiförmån och sådana förmåner kan man bara få i det land där man är bosatt. Garantipensionen styrs av bosättningstid i landet och för full garantipension måste man bott i Sverige under 40 års tid mellan 1664 års ålder.
Men nu ska man inte bara ta med bosättningstiden i Sverige utan även tiden i EU/EES eller Schweiz. Pensionsmyndigheten som fått öppna en egen avdelning för att hantera omräkningar av garantipensionerna har hittills klarat av att räkna om 20 procent av de omkring 65 000 garantipensionärer som berörs, skriver DN i dag.
Valmöjligheterna för utredare Göran Lundahl, som ska lämna sitt betänkande den 9 december är ganska begränsade. Endera får Sverige göra det omöjligt att "exportera" garantipensionerna utanför Sverige. Det skulle innebära att människor som bott och länge arbetat i Sverige men flyttat hem går miste om sin garantipension. Alternativt får man ändra i hela systemet för garantipensionen som är en del av den ursprungliga pensionsöverenskommelsen och det kan vara smärtsamt och mycket komplicerat.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är dock tydlig med vad han vill och inte vill i frågan. I går skrev han så här i en tweet:
"Vi kommer alltid att sätta svenska, inte minst svensk-finska, pensionärers intresse främst. Ingen EU-dom ska tillåtas försämra pensionerna för svenska pensionärer som slitit ett helt yrkesliv".