Om det nya upphandlade fondtorget går igenom finns det en stor risk att politikerna får för mycket makt och styr pengarna till områden för att främja politiska ändamål. Det sa Timbros chefsekonom Jacob Lundberg idag på Fondbolagens förenings seminarium om de potentiella effekterna av den nya utredningen.
Förutom att risken finns att PPM-fonder görs om till något som liknar de förr i tiden kritiserade löntagarfonderna anser han att frågan om politikernas inflytande och effekterna av det saknas i den nuvarande debatten.
- Vill vi verkligen att politikerna har så stor kontroll över näringslivet? Med mer statligt inflytande över kapitalet kan det bli frestande för dem att styra pengarna mot specifika områden, som hållbarhet eller infrastruktur. Ska pensionspengarna användas till den nya höghastighetsbanan till exempel, som ger en avkastning på 25 öre per varje investerad krona? Det kan börja klia i fingrarna på dem och det är en farhåga, sa han.
Innan Lundbergs presentation gick Fondbolagens förenings ekonom Fredrik Hård igenom utredningen och lämnade synpunkter på valda delar. I betänkandet nämnde Mikael Westberg bland annat att nuvarande system inte är tillräckligt bra eftersom spararna inte är rationella. De har en generellt låg finansiell kunskap och använder sig för mycket av tumregler, till exempel en jämn fördelning mellan fonder om man har flera i portföljen.
Tumreglerna menar Hård är inget problem i sig och beror mycket på vilka fonder man har och påpekade också att föreningens bild av svenska folkets finansiella kunskap är helt annorlunda.
- Sverige och våra nordiska grannar har generellt sett en väldigt hög finansiell kunskap. Och spararna är inte så irrationella egentligen. Vi ser att många med egenvalda portföljer drar ner risken i takt med stigande ålder, sa Hård.
Vid gårdagens frukostseminarium som Pensionsmyndigheten och Pensionsnyheterna arrangerade i samarbete lyftes frågan om upphandlingar kan leda till att bolag inte kan hantera alla flöden. Mikael Westbergs svar på det var att oron är obefogad eftersom avtalstiden ska ligga på max 12 år.
Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström tyckte till och med att 12 år är en för lång avtalstid.
- Vi tycker att det är ett hinder för konkurrensen och Konkurrensverket anser också att för långa avtalstider skapar sådana problem. Det hindrar andra aktörer från att komma in på PPM medan de som vunnit upphandlingen och fått uppdraget får stora skalfördelar. Samtidigt finns det risker med för korta avtalstider också så det är en svår avvägning, säger Nordström och tillägger att det är själva upphandlingsförfarandet som är problemet.
- Det är inte så lätt att välja fonder på det här sättet. Utredningen säger att intervjuer ska göras med förvaltare men hur ska de egentligen kunna bedöma framtiden 12 år framåt, sa Nordström.
I en efterföljande panel sa Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton att det var oseriöst att komma med en så stor förändring så kort efter att den första gjordes eftersom man inte granskat om steg 1 ens fungerar.