NYHETSARKIVET
5 dec 2019 12:32
Storstrejk i Frankrike när Macron försöker ändra pensionerna
Frankrike är i dag lamslaget på grund av strejker landet runt. Anledningen är statens försök att ändra i det minst sagt komplicerade pensionssystem som landet aldrig lyckats förändra i grunden.

Det förslag som nu ligger innebär att landets fyra stora pensionskassor och 38 mindre, som hanterar pensionerna, ska ges samma regler och villkor för att skapa enhetlighet i systemet. Anledningen är även att systemet är dyrt och svarar för 14 procent av BNP vilket enligt Reuters placerar Frankrike i världstoppen.

Enligt TT har 90 procent av det statliga tågbolaget SNCF:s snabbtåg och regionala avgångar ställts in, liksom 30 procent av flygbolaget Air France inrikesavgångar. Upp till tjugo procent av landets skolor håller stängt under torsdagen, och elva av sexton tunnelbanelinjer i Paris är stängda.

Stora delar av Frankrike står därmed stilla under masstrejken som enligt facken kan pågå till jul.

Att skapa ett mer enhetligt system lika för alla har inneburit att olika grupper sett sig missgynnade av reformen, även om det finns beräkningar som visar att alla inte förlorar.

Precis som i Sverige finns det regler som säger att man tidigast kan ta ut pension från 62 års ålder, även om det sker genom infasning där äldre årgångar har kunnat gå tidigare. Men för att få full "allmän" pension med dagens regler krävs att man har arbetat i mer än 40 år.

Den genomsnittliga månatliga pensionen uppgick 2017 till 1 422 euro i månaden. Kvinnors pensioner var dock betydligt lägre 1 123 euro, 42 procent lägre än snittet för män som hade 1 933 euro i genomsnitt.

Detta trots att kvinnor stannar längre på jobbet än män. En fransk kvinna går i genomsnitt i pension vid 62 år och 4 månader, medan män lämnar arbetsmarknaden vid 61 år och nio månader, enligt en genomgång i dagens utgåva av tidningen Le Monde.

Förutom administrativa förenklingar finns det i botten även finansiella anledningar till att reformera systemet. Under 2018 var underskottet i systemet 2,9 miljarder Euro, enligt organisationen COR, Conseil d´orientation des retraites. Underskottet har minskat under senare år, 2010 motsvarade underskottet 0,7 procent av BNP medan COR kommit fram till att underskottet 2018 motsvarade 0,1 procent.

Underskotten ser dock ut att växa tre eller till och med femfaldigt i närtid. COR har beräknat att systemet kommer att uppvisa underskott i intervallet 7,9-17,2 miljarder Euro år 2025.

Politiker som förordar en strikt budgetdisciplin menar att det är på tok för sent att införa reformer som får verkan först efter 2025 och vill se en tidigare implementering av nya regler. På andra sidan finns politiker som hävdar att pensionssystemet är en del av socialförsäkringssystemet som ska skydda medborgarna och att det inte ska vara ett mål i sig att systemet "går ihop".

Frankrike har tidigare försökt reformera sitt pensionssystem. Premiärminister Alain Juppé och president Jacques Chirac försökte under 1995 men fick ge upp efter tre kaotiska veckor av protester. Över två miljoner människor deltog i en demonstration i Paris i december 1995 och strejker lamslog landet.

En majoritet av fransmännen verkar dock vara positiva till en pensionsreform. Hela 76 procent välkomnar idén, i en undersökning gjord av tidningen Journal du Dimanche. Bara 36 procent av de svarande tror dock att Emmanuel Macron kommer att lyckas genomföra den nu planerade reformen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907