En av de fyra åtalade i det pågående Allra-målet är den tidigare vd:n för Oak Capital, Olle Markusson. Han står bland annat åtalad för grovt bokföringsbrott, men den åtalspunkten lär falla, efter att Olle Markussons ombud, advokat Per E. Samuelsson, sköt åtalet i sank i sin slutplädering.
Advokat Samuelsson inledde sin framställning med att visa att bokföringsbrott är väldigt speciella, då det är Bokföringsnämnden som genom sina allmänna råd bestämmer hur domstolarna ska besluta i bokföringsbrott. Det normala i svenskt rättsväsende är annars att åklagare och försvarare gör sina tolkningar av gällande lagstiftning och normgivning inom respektive rättsområde. Men när det gäller bokföringsbrott finns inte detta tolkningsutrymme, då Bokföringsnämnden har fått ett mandat som ansvarig för utvecklingen av god redovisningssed, vilket inneburit att domstolarna följer de allmänna råd som Bokföringsnämnden utfärdar löpande.
- Denna rättspraxis har inte åklagarna på EBM riktigt förstått för de går hela tiden längre än vad som följer av gällande lagstiftning och god redovisningssed som definieras av Bokföringsnämnden. Det har också lett åklagarna fel i Allra-målet, där de hävdar att det föreligger bokföringsbrott på grund av bristande information i verifikationer och att den stora vinsten från warrantaffärer i Oak Capital antedaterats till verksamhetsåret 2011/12 som slutade den 30 april 2012, trots att betalningarna inkommit efter den 30 april 2012. Men båda dessa åtalspunkter för bokföringsbrott är ogiltiga, säger advokat Samuelsson.
Hans utläggning är övertygande. Åklagaren hävdar att de verifikationer som ligger till grund för de warrantaffärer som Oak Capital genomförde den 24 maj 2012 på uppdrag av Svensk Fondservice (SFS) strider mot bokföringslagen. Men det då gällande allmänna rådet från Bokföringsnämnden om vilken information som en verifikation måste uppfylla visar att de verifikationer som Oak Capital skickat till sin bokföring uppfyllde gällande krav.
Den andra åtalspunkten om att intäkterna på 170 Mkr i Oak Capital från warrantaffärerna med SFS antedaterats till april 2012 för att kunna ingå i räkenskapsåret 2011/12 faller också, enligt försvaret. Detta enligt de då gällande redovisningsreglerna i EU:s redovisningsstandard IAS18. Dessa regler säger att en upplupen intäkt kan redovisas på föregående räkenskapsår om huvuddelen av arbetet för att åstadkomma intäkten har skapats under föregående räkenskapsår, vilket var fallet för Oak Capital i de warrantaffärer som åtalet omfattar, enligt försvaret. Olle Markusson har bokfört 87 procent av vinsten från warrantaffärerna till räkenskapsåret 2011/12 i Oak Capital, då han bedömt att 87 procent av arbetet med affärerna skedde före den 30 april 2012. Periodiseringen av denna intäkt godkändes också av bolagets revisor Susanne Sundvall på PWC.
- Med dessa fakta på bordet blir det omöjligt för rätten att fälla Olle Markusson för bokföringsbrott, säger advokat Per E. Samuelsson.
Ola Hellblom