"Pensionerna i Sverige är för låga. De låga pensionsnivåerna leder till att människor som jobbat ett helt yrkesliv inte får pensioner som går att leva på".
Det konstaterade inledningstalaren, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), vid ett välbesökt frukostmöte på Alecta i förmiddags.
- Det svenska pensionssystemet beundras i resten av världen. Men vi har ett problem. Pensionerna är för låga, sa Shekarabi.
Lösningen på problemet ligger enligt honom och socialdemokraterna i att skapa mer generösa pensioner genom att skapa en ny pensionsform, ett pensionstillägg riktat till gruppen med 9 00017 000 kr i månaden, med särskilt fokus på gruppen med 11 00014 000 kr.
Det här skulle kunna ge omkring 600 kr mer i månaden i de berörda grupperna.
Förslaget som lanserades av statsminister Stefan Löfven vid ett förstamajtal i Borlänge 2018 ska enligt Shekarabi vara i kraft i december 2021.
Den nya tilläggspensionen ska finansieras med skattemedel över statsbudgeten och alltså inte kopplas ihop med inkomst- och premiepensionen. Prislappen är 6-13 miljarder kr, beroende på vem som räknar.
Socialdemokraterna ser frågan som så viktig att man gått med på ett antal kompromisser med samarbetspartierna för att få med det i den så kallade januariöverenskommelsen. Där står det så här:
"Den högre skatt pensionärer betalar tas bort år 2020 och pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021. Denna förändring genomförs över statsbudgeten vid sidan av de större förändringar av pensionssystemet som pensionsgruppen är överens om och som ska genomföras under mandatperioden. Förändringen ska förankras i pensionsgruppen."
Om Pensionsgruppen inte ställer upp på förslaget så kan man tänka sig att gå vidare ändå, även om Shekarabi helst såg att man kunde bli överens med Pensionsgruppen.
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Jakob Forssmed sa i den efterföljande diskussionen att förslaget gör honom "bekymrad".
- Bara sex månader efter det att Pensionsgruppen blivit överens om många och stora frågor i pensionsöverenskommelsen kommer ett förslag som innebär att man frångår principen om att det man tjänar in i avgift ska avgöra nivån på pensionen, sa han.
Han varnade också för att systemet, om man gör den här förändringen, riskerar att inte längre vara autonomt utan att det innebär att staten ställer ut löften som kan vara svåra att hålla.
- I Europa har vi sett länder som gått igenom finanskrisen och där man sett spekulation mot den offentliga ekonomin av det skälet att staterna ställt ut löften som man inte kunnat infria. Vi har en pensionsöverenskommelse och den ska vi värna. Det är otroligt viktigt att vårda pensionssystemet, sa Jakob Forssmed.
Expressens Torbjörn Nilsson menade att pensionssystemet utmanas av starka krafter, inte minst för att (S) är ute efter en valvinnande fråga.
- Socialdemokraterna tycker att systemet är orättvist och ser att det kan vara en rimlig konflikt att ta, även om det betyder att man öppnar Pandoras ask, sa han och påpekade att pensionsfrågan varit död under tiden som partierna hållit ihop i Pensionsgruppen men att det systemet nu kan ha kommit till vägs ände under "ideologiernas pånyttfödelse".
Slutsatsen kan mycket väl bli att pensionssystemet klarat av att hålla ekonomiskt under 25 år men att det inte längre håller politiskt.
Forenas Håkan Svärdman var tydlig:
- Pensionsgruppen ser vi nu föra dödsdansen. Det parlamentariska läget förändrar förutsättningarna för överenskommelsen, sa han om rekommenderade Jakob Forssmed att försöka lösa frågan om de låga pensionerna innan kommande val. Vi har analyserat frågan och kan hjälpa till, ring oss bara, sa han till Forssmed.
Alla som trott att 90-talets pensionsöverenskommelse skulle hålla till "nästa istid", som en av grundarna, Bo Könberg, påpekat, riskerar att ha missbedömt läget. De politiker som fattade beslut om systemet på 90-talet, marinerade i krismedvetande, finns inte kvar.
Den tidigare statssekreteraren hos Anders Borg, nationalekonomen Susanne Ackum, varnade för att den politiska samsynen som fanns vid införandet kan skapa stora problem.
- Systemet hade en klok design som gjorde att man hanterade frågan innan kon gick igenom isen, sa hon och efterlyste en mer faktabaserad debatt om pensionsnivåerna.
- Vi har pensionssystemet och vi har de kollektivavtalade tjänstepensionerna och många har också fastigheter som pensionärerna kan knapra på, sa hon.
Frågan är nu om (S) med stöd i januariöverenskommelsen väljer att köra över Pensionsgruppen även om det sägs att det nya pensionstillägget ska "förankras" där. Socialdemokratin tror att förslaget skulle kunna förbättra deras läge i opinionsundersökningarna och verkar vara villiga att offra pensionsöverenskommelsen på altaret.
Ett nytt tilläggspensionssystem skulle definitivt kunna bli en giftampull i systemet för om man en gång infört det finns det inget som säger att man också kan ta bort det. Om det ska ge 600 kr i den här valrörelsen är det lätt att tänka att man köra vidare med lika mycket till i någon annan valrörelse, när Pandoras ask väl öppnats.