Lagom till jul kommer Skatteverket med en önskelista till finansdepartementet som vill ha in mer skatt från livbolag. Skatteverket tycker att de kommer för billigt undan när det gäller beskattningen.
Verket menar att dagens regler, som delar upp beskattningen mellan inkomstskatt och avkastningsskatt, kan vara så förmånligt för livförsäkringsföretagen i förhållande till andra finansiella företag att det kan vara fråga om statsstöd. Det skulle i så fall strida mot EU-regler, menar verket som anser att regeringen skyndsamt ska utreda frågan.
Frågan var uppe i utredningen med det långa namnet, Tjänstepensionsbeskattningsutredningen men i betänkandet "Tjänstepension-tryggandelagen och Skattereglerna", som kom 2015 mäktade man inte med att ta tag i skattefrågan, även om man där identifierade de brister som Skatteverket nu vill se utredda.
I grunden tycker man att separationen mellan vad som ska avkastningsbeskattas hos kunderna och livbolagens inkomstskatt är otydlig och inte stämmer med principerna för hur skatt tas ut.
Skatteverket menar att livbolagens vinster kan uppkomma på olika sätt men att det inte alltid är helt klart vad som ska falla på spararna i form av avkastningsskatt och vad bolaget ska betala inkomstskatt för.
Som ett exempel nämner man att vinster som uppkommer i försäkring är beroende av värdeökning på försäkringen och den delen ska avkastningsbeskattas. Men om bolaget gör vinster på att dödligheten blir högre/lägre kan vinster uppkomma, men dessa vinster beskattas inte.
Det gillar inte Skatteverket och tycker att de vinster som inte uppkommer från den finansiella förvaltningen borde inkomstbeskattas i bolagen.
Här ger man sig på kickbacks eller fondrabatter och skriver att dessa ges ut i form av återbetalningar av de avgifter som fondförvaltarna tagit ut ur kapitalet. Dessa ska enligt nuvarande regler inte beskattas, vilket Skatteverket tycker att de borde. Åtminstone om de inte skickas vidare till kunderna, vilket sällan sker.
En dom från 2011 i Högsta förvaltningsdomstolen stökar till tillvaron för Skatteverket. I den domen slogs fast att fondrabatter inte skulle inkomstbeskattas "eftersom de får anses hänförliga till tillgångar och skulder som förvaltas för försäkringstagarnas räkning".
Skatteverket vill nu ha utrett om inte kickbacks borde beskattas med inkomstskatt i bolagen och har räknat fram att skattebasen, alltså de samlade rabatterna under 2017, uppgick till 6,5 miljarder kr. De hade då vuxit från 3,7 miljarder kr sedan 2013.
Även premier för avgiven återförsäkring bör beskattas, anser Skatteverket.
Verket anser att livbolagen kan anses gynnade i förhållande till andra finansiella företag och skriver:
"Det kan vidare finnas en EU-rättslig problematik i förhållande till statsstödsreglerna om vissa företag behandlas mer gynnsamt än andra som tillhandahåller samma eller likartad produkt. Statsstöd i EU-rättslig mening är när till exempel staten stöttar en ekonomisk verksamhet med offentliga medel och det resulterar i att mottagaren får en fördel gentemot andra aktörer på marknaden, genom att det gynnar en viss verksamhet eller produktion. Skattelättnader kan vara ett sådant stöd som avses", skriver verket och påpekar att kraven för vad som kan störa konkurrensen och på handeln mellan EU-länder är "mycket lågt ställda och är oftast uppfyllda när någon har fått en viss fördel".
Skatteverket säger sig ha haft planer på att utreda saken självt, men finner en sådan ordning "mindre lämplig". Detta eftersom frågan om livbolagens skattesits är av policykaraktär "som bör diskuteras i en bredare krets".
En ändring av skattelagarna på området kan betyda rejäla skatteintäkter för finansminister Magdalena Andersson. Därför är det inte otroligt att det tillsätts en utredning. Någon brådska är det dock inte. Skatteverket skriver att det är viktigt att en sådan utredning får tillräckligt med tid på sig för att utreda frågorna i grunden.
Avslutningsvis påpekar man också att utredningen även bör omfatta de nya tjänstepensionsföretagen. Ingen ska komma undan.
Här kan du läsa Skatteverkets förslag i sin helhet:
Skatteverket