NYHETSARKIVET
19 dec 2019 13:10
AMF: En fjärdedel vet inte att deras pension flyttats
Den fjärde upplagan av AMF:s flyttrapport visar på fortsatt stora flyttar på den kollektivavtalade pensionsmarknaden men även att väldigt få har koll på att deras pengar flyttats.

Över en fjärdedel är omedvetna att de flyttat och drygt 30 procent flyttar till en sparform som inte överensstämmer med vad de säger sig föredra. Bara 40 procent jämför olika alternativ innan de flyttar.

Flyttar har ökat inom kollektivavtalad tjänstepension under det senaste decenniet med anledning av införd flytträtt inom många avtalsområden. Förra året fördubblades de nästan inom avtalsområdet PA16 (statligt anställda), även om de totala volymerna där är relativt låga. Men inom SAF-LO (privatanställda arbetare) och KAP-KL (kommun- och landsting) minskade flyttarna något förra året efter kraftiga ökningar både 2016 och 2017, enligt AMF.

"Rätten att vara med och välja vem som ska förvalta det egna pensionssparandet och i vilken sparform pengarna ska läggas är i grunden väldigt positiv. Det ger individen ett större inflytande över sin framtid, och det sporrar oss pensionsbolag att bli bättre. Däremot är det ett stort underbetyg att så många flyttar eller flyttas utan att vara medvetna om det, år ut och år in, och att så många hamnar i ett sparande som inte motsvarar de egenskaper som man efterfrågar. Det är inte hållbart utan hotar i förlängningen att underminera förtroendet för hela tjänstepensionssystemet", säger vd Johan Sidenmark i en kommentar.

Trenden inom flyttar är att de vanliga strömmarna innebär utflytt från traditionella försäkringar hos förvalsbolagen AMF och KPA till fondförsäkringar hos de bankanknutna aktörerna.

Till exempel är inflödena för 2018 störst hos Swedbank, Handelsbanken och Folksam när det gäller SAF-LO, enligt rapporten.

När AMF redogör för hur kunderna resonerar kring flytt av tjänstepensionen samt jämför med tidigare undersökningar så visar det sig att andelen som är omedvetna om flyttar varierat mellan 23 och 34 procent. För årets undersökning är det 27 procent.

Bland dem som är medvetna om att kapitalet flyttats uppger majoriteten att de fått hjälp av banken, en rådgivare eller en tredje part. Bara en av tre säger att de själva fick idén att flytta tjänstepensionen.

Sett till olika grupperingar ser siffrorna lite annorlunda ut. 43 procent av privatanställda tjänstemän uppger att de själva fått idén. Men bland kommun- och landstingsanställda säger 51 procent att banken väckt idén istället.

"För privatanställda arbetare menar var tionde (9 procent) att en facklig kontaktperson väckte tanken om en flytt. Generellt uppger män att de initierar flytten själv i större utsträckning medan kvinnor hänvisar till bank eller finansiell rådgivare", enligt rapporten.

Den största anledningen till en flytt uppges vara kontakt med banken. Mer än en tredjedel svarar att de skulle prata övriga bankärenden (37%) eller förhandla om sitt bolån (34%). Bland yngre sparare mellan 20 och 42 år gamla säger 46 procent att de kontaktat banken för att prata om sitt bolån.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907