Kritiken mot Söderberg & Partners verksamhet i Danmark fortsätter. Förra året handlade det om Trygghetsfonderna, något som bolaget fått stark kritik för även i Sverige.
Nu har förmedlaren anmälts till danska finansinspektionen av en före detta anställd som varit rådgivare där i 12 år. Han anklagar sin före detta arbetsgivare för att ha lockat kunder med "oärlig" rådgivning, en anklagelse förmedlarkoncernen avvisar. Det rapporterar danska tidningen Finans.
I Danmark är Söderberg & Partners den näst största pensionsförmedlaren. Den före detta anställde, Niels Asger Nielsen, menar att bolaget en längre period haft ett team vars uppdrag varit att locka kunder till ett dyrt pensionsbyte till Topdanmark.
Tidningen Finans har tagit del av flera dokument som visar att teamet Wing Team Private hade i uppdrag att agera rådgivare till personer som antingen var mellan anställningar eller hade gått i pension. Kunderna uppmanades konsekvent att flytta över till Topdanmark, uppger Niels Asger Nielsen till Finans.
I dokumenten som tidningen tagit del av visas att kunderna fick betala en procent av det samlade pensionskapitalet till S&P för flytten, plus löpande omkostnader. Det innebär att en kund med 1,5 miljon danska kronor i sparande fick betala 15 000 kronor för en tjänst många andra tar 3 000 till 4 000 kronor för.
Rådgivningsteamet lades ned i november 2019, något Niels Asger Nielsen menar berodde på att han vänt sig till Finanstilsynet. Men påståendet tillbakavisas av Danmarkschefen Torben Spuur Jensen.
Han menar att Wing Team Private i januari hamnade i en situation där de bara hade Topdanmark som leverantör. Innan dess hade avdelningen även Skandia men det samarbetet slutade när AP Pension tog över Skandias verksamhet i landet. Spurr Jensen uppger att avdelningen sonderade marknaden för att hitta andra försäkringsbolag att förmedla men när det inte gick lades den ner.
Däremot undvek Spuur Jensen att svara på hur många som flyttades till Topdanmark och om förmedlarnas lön var avhängig hur många kunders kapital de flyttade. Inte heller svarade han på varför avdelningen fortsatte att endast förmedla Topdanmarks produkter i tio månader.
Den danske pensionsexperten och aktuarien Søren Andersen sa till Finans att man inte kan kalla sig en oberoende rådgivare om man bara har avtal med ett eller två bolag.
Finanstilsynet har ännu inte velat kommentera Niels Asger Jensens anmälan. Den före detta anställde säger i alla fall att han blev "fruktansvärt arg" när han insåg vad som pågick på hans gamla arbetsplats.
Ekonomiskt går det säkert alldeles utmärkt för S&P i Danmark men ryktesmässigt har bolaget haft det tungt i vårt grannland. De så kallade Trygghetsfonderna, som här i Sverige efter tvång från Konsumentverket fått byta namn till Proaktivfonder, har fått stark kritik från branschen. Även pensionsbolag som erbjudit fonderna har kritiserats, något som gjort att de slutat erbjuda dem.
Pensionsbolagen som tagit bort fonderna är Danica, AP Pension och intressant nog i sammanhanget, Topdanmark.