EBM:s åklagare Thomas Hertz skriver till Tingsrätten att försvaret av de fyra åtalade Alexander Ernstberger, Olle Markusson, Johan Bergsgård och David Persson i Allrarättegången tagit alltför mycket tid och därmed blivit för dyrt.
Han menar att advokaterna inte alls bara fokuserat på den gärningsbeskrivning som ligger till grund för åtalen utan att man även tagit in helt andra aspekter som inte hör till åtalet.
Det här har lett till att alla de timmar som advokaterna lagt ned på försvaret inte alltid varit "skäligen motiverade" och kan ha inneburit onödigt dubbelarbete.
Så här skriver han:
"En mycket stor del av tiden som angivits för försvar av Alexander Ernstberger och Olle Markusson synes ha grundats på annat än vad som framkommit i eller påståtts under förundersökningen eller för den delen i åtalen. Detta arbete synes också ha genererat stora mängder tillkommande bevisning som åberopats först under huvudförhandlingen, för vilken bevistemata eller relevans varit oklara. Invändningarna som framställts i samband härmed har i vart fall gränsat till att tilltalade eller försvarare bort inse att dessa saknat fog."
Han har också gjort en beräkning av hur många timmar de borde lagt ned på försvarsarbetet och kommer fram till att försvaret för Ernstberger, Bergsgård och Markusson borde kunnat klaras av på max 900 timmar. De tre har haft dubbla försvarare förordnade av tingsrätten men dessa borde ha kunnat klara av jobbet på 900 timmar per åtalad. David Persson som bara haft en försvarare borde ha klarats av med 600 timmar, menar åklagaren. Det innebär att försvaret av samtliga totalt borde ha uppgått till 3 300 timmar.
När Pensionsnyheterna summerar de olika advokaternas timlistor landar på 8 865 timmar plus de timmar som advokat Olsson inte redovisat, men samstämmigheten i redovisningen för de övriga gör att det totalt handlar om 10 000 timmar. De vill åklagaren alltså pruta med två tredjedelar, omkring 6 700. Räknar vi med att det är standardtimmar för 1 380 kr så innebär prutningen 9,2 miljoner kr.
Om inte tingsrätten prutar kan ersättningsnivåerna komma att överklagas av Justitiekanslern när tingsrätten meddelat dom. JK har ett särskilt uppdrag att försöka få ner kostnaderna för rättegångar och ska därför aktivt pröva ersättningskrav och har i flera domar lyckats sänka ersättningar.
Åklagare Thomas Hertz skriver tydligt i yttrandet till tingsrätten att han inte ifrågasätter att de faktiskt lagt ner den tid de kräver ersättning för, men menar att mycket tid lagts ned i onödan eller på grund av "oskicklighet".
Som ett exempel på detta nämner han att alla de mejl som han tagit i beslag från en mejlserver varit svårlästa och tagit tid att "dechiffrera" för advokaterna, som begärt ut dem. Det hade kunnat göra på ett betydligt enklare sätt menar åklagare Hertz och skriver: "hade jag fått kännedom om sådana svårigheter tidigare hade jag upplyst om att de kunnat avhjälpas genom att inköpa en nyare laptop för några tusen kronor".