Deadline för att inkomma med remissvar på regeringens promemoria Vissa frågor om försäkring och tjänstepension är två dagar bort. De flesta som svarat hittills har inte haft några synpunkter men nu har Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) lämnat in ett svar.
Sammanfattningsvis vill föreningen att det ska tas hänsyn till pensionsstiftelsers särart och att det inte införs onödiga och för stiftelser irrelevanta regler.
Många av de regler som nu gäller för pensionsstiftelser med anledning av tjänstepensionsdirektivet är utformade för tjänstepensionsföretag, som står för pensionsåtagandet. Dessa är därför inte relevanta för stiftelser, menar SPFA och syftar till exempel på bestämmelserna om information om pensionsstiftelsens verksamhet till arbetsgivarens anställda.
Arbetsgivaren ansvarar för pensionsutfästelserna, inte stiftelsen, och därför har de anställda varken behov eller nytta av information om stiftelsen.
"SPFA ser därför inte att ytterligare föreskrifter och ökad tillsyn skulle innebära ett bättre skydd för de anställda som har sina pensioner tryggade i en pensionsstiftelse. SPFA:s medlemmar har redan fått en påtagligt ökad administration och väsentligt ökade kostnader på grund av de nya reglerna i tryggandelagen. Många stiftelser har fått rekrytera eller anlita externa resurser för att tillsätta de nya funktionerna. Risken är att pensionsstiftelse blir mindre intressant som tryggandeform på grund av att mer resurser behövs för att sköta verksamheten", skriver föreningen i remissvaret.
Föreningen motsätter sig även att det införs föreskrifter om periodisk rapportering till Finansinspektionen.
"Det har hittills inte ansetts föreligga något behov av rapportering från pensionsstiftelserna, utöver den information som lämnas i placeringsriktlinjerna samt de upplysningar om förmögenhet och tillgångar som lämnas i pensionsstiftelsernas årsredovisningar. Pensionsstiftelsernas verksamhet har inte förändrats och SPFA ifrågasätter därför behovet av tillkommande rapportering", enligt yttrandet.