Två företagsekonomer har i ett debattinlägg på SvD skrivit att Finansinspektionens hårdare tag och regelverk begränsar konkurrens och skapar nya risker.
Det är Anna-Karin Stockenstrand och Peter Öhman från Mittuniversitetet som skriver att uppstramade regelverk visserligen varit nödvändiga då marknaden inte varit tillräckligt självkorrigerande men att Sverige nu driver "regleringsivern" ännu längre än vad EU kräver.
"Fortfarande ägnar sig svenska beslutsfattare åt så kallad gold plating av europeisk reglering, nu senast gällande den nya tjänstepensionsregleringen. Här finns en rad långtgående tilläggsregler jämfört med det andra europeiska tjänstepensionsdirektivet (som är ett minimiharmoniseringsdirektiv från EU). Tjänstepensionsregleringen träffar nu alla bolag som tillhandahåller tjänstepension, stora som små, vilket gör att mindre finansiella bolag får svårt att överleva. Storskalighet gynnas, småskalighet missgynnas och mångfalden bland finansiella bolag minskar", skriver företagsekonomerna.
Stockenstrand och Öhman ställer också frågan om en tjänstepension i en enklare bolagsform med enklare regler kanske skulle ge mer pengar till pensionstagarna.
Som det ser ut nu läggs pengarna i stället på att införa interna kontroller, kryssa i mängder av rutor i olika checklistor, anlita riskspecialister och publicera riskrelaterad information, skriver de och pekar även på stramare regler för penningtvätt som inte fungerat särskilt väl.
"Att ständigt ordinera mer av samma beska medicin är en enkel men farlig väg att gå. Det är nämligen inte säkert att mer regler, utförligare rapportering och tuffare tillsyn får önskad effekt."