Ett annat yttrande finns också att hitta om utredningen "Ett bättre premiepensionssystem" och det kommer från de sex fondbolagen Carnegie Fonder, Didner & Gerge, East Capital, Lannebo, Öhman samt Carneo Asset Managers.
Det här yttrandet är också betydligt mer negativt än det som pensionärsorganisationerna SKPF, PRO och RPG lämnade in.
Pensionsnyheterna skrev redan i oktober om de sex fondaktörerna som gjort gemensam sak och bestämt sig för att lobba mot PPM-förslaget.
En rapport skrevs av Ulf Kristerssons före detta rådgivare Mikael Sandström där det framgick att ett upphandlat fondtorg skadar den svenska riskkapitalförsörjningen eftersom AP7 bara placerar en procent i svenska aktier. Dessutom var en av rapportens slutsatser att utredningen om ett upphandlat fondtorg är onödig eftersom det första steget i fondtorgets omstöpning redan tagit hand om de flesta konsumentskyddsproblemen.
Remissvaret ger uttryck för samma synpunkter. Fondbolagen anser att finansdepartementet bör fråga sig vad exakt spararna och staten vinner på Steg 2.
Utredningen saknar helt enkelt en konsekvensanalys om vad marknaden och spararna riskerar att förlora på en feltänkt reformering. Om riskkapitalförsörjningen skriver man till exempel så här:
"Utredningen, Ett bättre upphandlat fondtorg diskuterar inte inverkan på riskkapitalförsörjningen, kapitalflöden på den svenska börsen, likviditet vid nya noteringar mm. Att inte ta hänsyn till dessa aspekter bör ses som en allvarlig brist vid utformandet av ett nytt fondtorg. Med ett upphandlat fondtorg kommer det fortsatta kapitalinflödet att slussas in i AP7an vilket försämrar kapitalförsörjningen till svenska bolag, i synnerhet för småbolag".
Ett upphandlat fondtorg skadar också det aktiva ägandet och ägarstyrningen.
"Genom den föreslagna valarkitekturen är en trolig utveckling att huvuddelen av kapitalet kommer att placeras i stora utländska bolag som tillhör index. Ju större vikt man tillmäter låga avgifter, desto högre kommer andelen indexförvaltning att bli av det kapital som inte redan placerats i globalindex genom AP7. En konsekvens av detta är att en mindre andel av kapitalet går till småbolag, till specialiserade fonder och till hållbarhetsfonder (se tidigare avsnitt). En annan konsekvens av färre fonder och mindre aktiv förvaltning är också ett mindre aktivt ägande", skriver fondbolagen.
Utöver detta lämnas flera synpunkter på bland annat hur valfriheten försämras samt att ett upphandlat fondtorg inte garanterar en högre avkastning.
Sextetten har som en del av lobbyverksamheten skapat en hemsida, fondtorget.nu där bland annat remissvaret går att läsas i sin helhet.