NYHETSARKIVET
11 feb 2020 12:31
Pensionsbolagen kan pressas att ta bort procentuella avgifter
Sedan årsskiftet har pensionsbolagen nya flyttavgifter på plats i enlighet med den nyligen ikraftträdda lagstiftningen. Vi har även rapporterat om vilka avgifter ett urval av pensionsbolagen tar ut och sett att flera valt att ta ut procentuella avgifter för kvarstående kostnader. Frågan är om den modellen ligger helt i linje med lagstiftningen för kvarvarande anskaffningskostnader.

Från Finansinspektionen är signalen tydlig att en fast kostnad istället ska uttryckas i kronor och ören.

- Den nya bestämmelsen i försäkringsrörelselagen tydliggör att avgifterna högst får uppgå till ett belopp som motsvarar direkta kostnader för den administrativa hanteringen av återköp eller överföringar, beräknade för försäkringar av samma slag, och kvarstående anskaffningskostnader som är direkt hänförliga till den återköpta eller överförda försäkringen. Finansinspektionen anser att avgiften bör uttryckas i kronor, säger Åsa Larson, verksamhetsområdeschef på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.

Larson har dessutom uttryckt samma åsikt vid olika seminarier hon talat på nyligen. Myndighetens senioraktuarie Göran Ronge har i en intervju med Pensionsnyheterna nyligen också meddelat att avgiften för kvarvarande kostnader bör vara ett fast belopp i kronor.

- FI har inte något bemyndigande från regeringen att bestämma högsta nivåer för avgiftsuttag för administration. Men eftersom det av förarbetena talas om "genomsnittliga kostnader" borde dock avgiften inte kunna vara kapitalrelaterad, utan vara ett fast belopp i kronor, enligt Ronge.

Bolagens avgiftsstruktur går nu att ta del av även på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Vi har samlat in alla bolags avgiftsstruktur till våra jämförelser och kan konstatera att en del valt att ta ut procentuella avgifter för kvarstående anskaffningskostnader. Det verkar vara en tolkningsfråga och de här bolagen har valt att tolka det så att de får ta ut avgifter i procent av kapitalet, säger Konsumenternas Försäkringsbyråns pensionsexpert Stefan Thelenius.

Även på Konsumenternas är man frågande till om en procentuell avgift kan kopplas till en specifik försäkring vid en flytt.

- Under remissprocessen uttryckte några instanser att det verkade finnas utrymme för en schablonisering av avgifterna, det vill säga att de på något sätt kunde slå ihop vissa försäkringar som en grupp och ta ut en schablonavgift som ska täcka kostnaderna för dessa. Men hur den schablonavgiften kan tas ut i procent av kapitalet för den enskilda försäkringen förstår jag inte. Att kunna ta ut procent och koppla den avgiften till en specifik försäkring vid en flytt verkar inte ligga helt i linje med lagstiftningen avseende kvarvarande anskaffningskostnader, säger Thelenius.

Däremot uppger han att en procentuell avgift på inbetalda premier samt en procentuell avgift tillsammans med ett maxtak är betydligt närmare det lagstiftningen ska åstadkomma. Som vi skrivit tidigare är det Movestic som valt att göra på det förstnämnda sättet och SEB som valt att sätta ett maxtak på sina flyttavgifter.

För en konsument som vill flytta sina pensionspengar efter lagstiftningens ikraftträdande är det inte helt fel att avvakta tills regeringen återkommer med nya regler, menar Thelenius.

- Det beror på kapitalets storlek och hur lång tid konsumenten har haft försäkringen hos det bolag man vill flytta från. Om konsumenten har mycket kapital sparat och bolaget i fråga väljer att ta ut en hög procentuell avgift så är det sannolikt bättre för konsumenten att avvakta. Man förlorar sannolikt i det fallet ingenting på att vänta på att regeringen återkommer med nya regler, säger han.

Vilka tillsynsaktiviteter FI ska bedriva när det gäller att följa upp de nya avgiftsstrukturerna är inte något som kommuniceras i förväg. Däremot kan bolag som Folksam, SPP, Skandia, Swedbank och Länsförsäkringar snart tvingas redogöra för hur de tänkt när de tagit fram sina avgifter.

- Ytterst är det dock företagen som ska kunna visa för oss att deras avgiftsmodell är i enlighet med bestämmelsen i lagen, säger Finansinspektionens Åsa Larson.

Just nu arbetar regeringen med att ta fram nya regler där en fast avgift i kronor är en av de viktigaste frågorna som behandlas. Snart kan det alltså vara slut på de procentuella avgifterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907