För sjätte året i rad släpper Söderberg & Partners sin ranking av de svenska fondförsäkringsbolagens hållbarhetsarbete.
Det är 14 bolag som utvärderas och analysen utgår från vad bolagen gör bra och mindre bra i hållbarhetsfrågor.
I år konstateras det att bolagen fortsätter lägga resurser på att höja kvalitén i fondlistan men är mindre benägna att följa upp och ställa hårdare krav på olika fonders hållbarhetsarbete.
"Däremot har nästan alla fondförsäkringsbolag ett hållbarare fondutbud jämfört med förgående år", säger Lingyi Lu, ESG-ansvarig på Söderberg & Partners.
Inget bolag har fått höjt totalbetyg jämfört med förut men inom de individuella kriterierna som bidrar till det totala betyget har flera bolag fått höjt eller sänkt betyg.
De fyra bolagen som får toppbetyget grönt i analysen är Folksam, Länsförsäkringar, SPP och Skandia. Av dem är det bara Skandia som får grönt i samtliga fyra perspektiv som bidrar till helhetsbedömningen: urval, påverkan, kommunikation och utbud. Närmast är SPP som bara får gult i kommunikation.
Gänget i mitten med gult totalbetyg är störst och utgörs av Danica, Handelsbanken, Movestic, Nordea, SEB och Swedbank.
Kvartetten med det lägsta betyget rött är AMF, Avanza, Brummer och Nordnet.
Fondutbudet är den kategori som värderades högst i sammanställningen och rapporten visar att bolag som AMF och Brummer återigen får rött betyg medan SEB fick sänkt betyg från gult till rött.
"AMF och Brummer erbjuder idag inga fonder på sina plattformar med grönt hållbarhetsbetyg och inte heller några tematiska fonder. SEB har ett fåtal gröna fonder på sin plattform som relativt andra bolag ligger klart under medel", lyder motiveringen.
De som har gult betyg i utbudet är Danica, LF, Movestic, Nordea, Swedbank, Avanza och Nordnet. Det konstateras helt enkelt att de behöver höja den hållbara nivå i fondutbudet för att få ett högre betyg.
I analysen har Söderberg & Partners definierat en hållbar fond som en fond med tydlig tematisk inriktning.
"Det kan snarare vara allt ifrån en grön obligationsfond, impact investment-fond, en fond med inriktning på vattenhantering och vattenrening, eller en fond som enbart investerar i bolag som bidrar med lösningar på klimatförändringarna. Svanen-märkta fonder har även räknats med i detta kriterium", skriver bolaget.
I kriteriet "påverkansarbete" fick SEB, Skandia, SPP och Folksam grönt betyg. Trion med rött är Brummer, Avanza och Nordnet.
Bolagen med gult betyg hamnar i mitten på grund av att de antingen har begränsade branschsamarbeten eller saknar en tydlig uppföljning gällande proaktiva dialoger.
För AMF skrivs bland annat att "de har under året haft dialoger om påverkansarbete som genererat i att vissa fondbolag exempelvis slutat investera i kontroversiella vapen. De har däremot fortsatt begränsat engagemang i branschsamarbeten för hållbarhet och även begränsat ställda krav på externt förvaltade fonder som utgör en liten del av fondutbudet."
I sin senaste årsredovisning lyfter AMF dock fram att bolaget under hösten 2019 tillsammans med FN, Världsnaturfonden och bland annat Folksam lanserade Net-Zero Asset Owner Alliance. Initiativet samlar 18 medlemmar och syftar till att utveckla metoder och visa på bästa praxis i branschen hur investeringar kan göras i linje med Parisavtalet.
Antingen sammanställdes analysen innan det här samarbetet blev officiellt eller så kanske AMF får ett högre betyg i kategorin nästa år.