Att sparare har ett kunskapsunderläge gentemot finansiella rådgivare och försäljare har noterats tidigare, inte minst av Finansinspektionen. Nu pekar tillsynsmyndigheten på ett nytt område som börjar bli populär i rådgivningen. Tidigare har det uppmärksammats att konsumenter lockats med strukturerade produkter i hög grad och nu är det företagsobligationer som gäller.
Kunder lockas med hög ränta på obligationerna som många gånger förknippas med hög risk. Här konstaterar FI att tidigare erfarenheter från tillsynen visat att rådgivarnas möjligheter till ersättning styr vad som erbjuds snarare än ett verkligt behov hos konsumenten.
Eftersom det är svårt för spararna att bedöma avkastning, risk och kostnader för produkter på grund av att många just saknar intresse eller kunskap gör att ett större ansvar vilar på bolagen och de som distribuerar produkterna.
FI har i sin fortsatta tillsyn noterat att ersättningsnivåerna för vissa produkter fortfarande är "anmärkningsvärt höga" trots nya regler. Under 2018 trädde bestämmelser som till exempel försäkringsdistributionsdirektivet ikraft som var tänkta att stärka konsumentskyddet vid rådgivning och annan distribution av finansiella produkter. Men fortfarande står produkten i centrum för rådgivarens eller förmedlarens verksamhet i ställer för kundens särskilda behov.
Och de produkterna är ofta relativt komplexa och svåra för kunden att utvärdera.
"Bestämmelserna om produktstyrning, tredjepartsersättningar och lämplighetsbedömning är därför centrala för ett högt skydd för konsumenterna. Inom ramen för tillsynen har FI uppmärksammat situationen när rådgivare även har fonder från den egna koncernen i produktutbudet. Då måste incitamentssystemen vara sådana att rådgivaren inte rekommenderar de egna produkterna om det inte ligger i konsumentens intresse", skriver FI.
Med anledning av detta blir värdepappersbolagens och försäkringsdistributörernas produktstyrning ett prioriterat område i tillsynen. Försäkringsföretagens process för produktgodkännande, hur målgruppen identifieras samt deras rådgivning och ersättningssystem ska också granskas. Vidare ska FI nu också prioritera flyttaktiviteten på försäkringsmarknaden och fondbolagens likviditetsrisker i fonder, där myndigheten ska delta i en gemensam tillsynsaktivitet tillsammans med andra tillsynsmyndigheter.