Den svenska fondmarknaden är unik och ett stort antal svenskar använder fonder i både det privata sparandet samt i tjänstepensioner. Premiepensionssystemet har skapat en väl fungerande konkurrens på fondmarknaden och bidragit till investeringar som gynnat företag, infrastruktur och skatter. Därför avstyrker Svenska Försäkringsförmedlares Förening (SFM) förslaget om en ny valarkitektur för premiepensionssystemet i sitt remissvar.
Föreningen tillstår att det saknats bra kontroll av fonder som deltagit på fondtorget och att stora brister förekommit. Dessutom erkänner man att många antingen saknar intresse för pensionsfrågor eller finner det svårt. Samtidigt finns det många som har kunskap eller som vill lära sig. Premiepensionssystemet måste vara tryggt så en bra förvalslösning för de som inte vill göra aktiva val är viktig, men för de aktiva måste det också finnas en bredd av kvalitativa alternativ, enligt SFM.
"SFM avstyrker förslaget till ny valarkitektur som i stället för att hjälpa spararna i sina val tycks vara utformad för att hindra dem från att utnyttja sin valfrihet. Pensionsmyndigheten bör istället skapa möjligheter för spararna att få stöd och hjälp i sina val genom digitala verktyg men även säkerställa att de sparare som vill kan få professionell rådgivningshjälp. I en rådgivningssituation är det viktigt att spararnas samlade tillgångar ingår i förutsättningarna och att spararna kan placera sitt kapital utifrån avkastning, risk och kostnader men även andra preferenser som hållbarhetsaspekter och förvaltningslösningar. Därmed är det olämpligt att valarkitekturen begränsar den faktiska valfriheten med administrativa hinder och omotiverade varningar för att nyttja de privata fonderna istället för de statliga", enligt remissvaret.
Förslaget för ett upphandlingsförfarande avstyrks också. Tanken med PPM-systemet är att spararna ska kunna placera efter eget önskemål och ett förslag som i utredningen begränsar den möjligheten. Eftersom kraven i och med den nuvarande förändringen redan höjts är det oklart vad förslaget för ett upphandlat fondtorg försöker lösa. Upphandlingar försämrar konkurrensen och de åtgärder som genomförts har redan stärkt konsumentskyddet, är SFM:s slutsats.
Däremot är föreningen öppen för att ta in även specialfonder valbara på fondtorget. De fyller en viktig funktion men är inte alls lämpliga för ett upphandlingsförfarande eftersom de är svåra att jämföra med varandra på förhand.