NYHETSARKIVET
19 feb 2020 12:55
Mercer: Sverige bör ha skattegynnat privat pensionssparande
I Sverige slopades avdragsrätten för privat pensionssparande för några år sedan. Men för att vårt pensionssystem överlag ska bli bättre ur ett globalt perspektiv bör ett skattegynnat privat pensionssparande återinföras.

Det säger David Knox, senior partner på globala konsulten Mercer på Pensionsnyheternas seminarium Terminsstart Pension. Knox är även huvudförfattare till den årliga globala pensionsrankingen Melbourne Mercer Global Pension Index.

Sverige brukar hamna på topp fem-listan regelbundet i den globala rankingen, men har ännu inte fått guldmedalj. Det har vårt grannland Danmark döremot fått flera gånger, men får ta andraplatsen i senaste rankingen efter Nederländerna. Sverige hamnar femma, precis efter Finland.

Det privata sparandet är ett av förslagen som Mercer i rapporten lämnar och som Knox återigen lyfter idag. Att uppmuntra det är ett sätt för staten att visa för individerna att pension faktiskt är något viktigt, menar Knox.

Ett annat förslag som var relevant när resultatet sammanställdes under hösten 2019 var att höja pensionsåldern för att ta hänsyn till den stigande medellivslängden men där röstade sedan riksdagen ja för det första steget i processen att åldersanpassa det svenska pensionssystemet. Just på den punkten kommer Sverige sannolikt få ett högre betyg i nästa utvärdering, enligt Knox.

En anmärkningsvärd punkt i undersökningen är Sveriges låga positionering i kategorin "Integritet", där rankingen tittar på skydd av förmåner vid till exempel bedrägerier, kommunikation till medlemmar samt tillsyn av privata pensionsaktörer. Här är Sverige på 11 plats medan Finland, Norge och Nederländerna är topp tre.

En stor utmaning för pensionssystemen överlag är att vi lever längre och att alla därför bör arbeta högre upp i åldrarna. En annan är att minska "läckaget" från pensionspengar som händer innan pensioneringen, menar Knox. Med det menar han att konsumenten bör bli mer medveten om avgifterna som betalas och att pensionsbranschen generellt måste bli transparent när det gäller avgifter.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907