Det tredje samtalsämnet på dagens heldagsseminarium Terminsstart Pension, som arrangeras av Pensionsnyheterna, handlade om premiepensionssystemet.
Det var ganska jämnt mellan för- och emotsidan i debatten om det nya och upphandlade fondtorget. Utredare Mikael Westberg, Småspararguidens Patrick Siegbahn och Secorias Mats Langensjö tyckte att upphandling är ett bra steg. På fondbranschens sida stod Lannebos marknadschef Daniel Sundqvist, Swedbanks chef för samhällsrelationer Josefine Uppling, Fredrik Nordström från Fondbolagens förening samt Spiltans grundare Per H Börjesson.
Lannebos Sundqvist menar att utredningen kan tolkas som att man vill ha en statlig styrning mot indexfonder. Samtidigt menar han också att den senaste forskningen om huruvida aktiva eller passiva fonder är bättre "är minst sagt tvetydig i frågan".
Swedbanks Uppling uppgav att den här utredningen gått för snabbt.
- Vi förstår inte varför man ska ha så bråttom. Man borde gå igenom det steg som tagits nu innan man drar några förhastade slutsatser.
Langensjö, som innan debatten pratade om sin utredning om förvalets framtida utformning, tyckte tvärtom att steg 2 borde göras så snart som möjligt.
- Steg 1 tillåter fortfarande att det finns dyra och dåliga fonder. Det räcker inte och det finns för många fonder kvar som är dyra och som inte har ett pensionsenligt ändamål, sa han.
Småspararguiden tycker att utredningens förslag är bra och bör genomföras. Dessutom menar Patrick Siegbahn att det fria valet som många remissinstanser vill ha kvar är överskattat.
- När problemen med Allra och Solidar uppdagades så satt 90 procent kvar i samma fonder. Smaka på den. Handlar det verkligen om ett fritt val då?
Dessutom pekade han på problemet med det han kallar för "fondrådgivarcharlataner", privata aktörer som säljer nyhetsbrev där de informerar om vilka PPM-byten de gjort, vilket deras kunder sedan kan ta rygg på. Detta har även Pensionsnyheterna uppmärksammat förra året och det kan tilläggas att före detta PPM-rådgivaren Advisor, som kastades ut av Pensionsmyndigheten, numera erbjuder en sådan tjänst.
- Vi har tittat på statistik från Pensionsmyndigheten där det nyligen visade sig att 8 000 sparare flyttat från en räntefond till en guldfond, bara för att någon tyckt något i ett nyhetsbrev. Det är inte baserat i något bra underlag alls, sa Siegbahn.
Spiltans Per H Börjesson tyckte att det skulle vara "tragiskt" för spararna och dåligt för den svenska kapitalförsörjningen och ifrågasatte dessutom om man som förvaltare vill vara med på ett upphandlat system.
Att man inte bör straffa en hel bransch bara för att myndigheterna brustit i sin tillsyn och haft "tafflig kontroll" var en punkt som Fredrik Nordström från Fondbolagens förening tog upp. Mikael Westberg erkände att det finns fog för kritik mot myndigheterna men sa samtidigt att branschen också bör rannsaka sig själv och ta ansvar för att det inte fungerat.
Talarna var i alla fall eniga om att PPM-systemet bör finnas kvar, till skillnad från några remissinstanser som helt vill slopa det.