Idag överlämnade regeringen lagrådsremissen om hur det andra tjänstepensionsdirektivet ska införas i svensk lag för i första hand pensionsstiftelser, tjänstepensionsföretag och försäkringsföretag.
Tjänstepensionsföretagen är ju redan hanterade men nu ska alltså även andra berörda institut få uppdaterade regler.
Det här är ett steg 2 när det gäller att få EU-reglerna på plats och är framförallt att betrakta som ett städjobb. Den första delen, alltså den huvudsakliga regleringen i steg 1, har redan trätt i kraft och gäller sedan den 15 december 2019.
Till det kommer ett steg 3 som man nu arbetar intensivt med i finansdepartementet. Det handlar då om resultatet av "upproret" i finansutskottet i november 2019 som ledde till ett tillkännagivande där utskottet bland annat ville se mildare kapitalkrav för tjänstepensionsföretagen. Den frågan behandlas alltså inte i den nu inlämnade lagrådsremissen utan utskottsinitiativet bereds vidare och nya förslag väntas senare.
Historien bakom den nu liggande remissen var att regeringen skickade ut en promemoria på remiss, om hur man tyckte att de nya reglerna skulle utformas. Remissinstanserna hade en del synpunkter, bland annat för att man ansåg att de här, ofta små instituten skulle drabbas av orimliga dokumentations- och kommunikationskrav.
I flera fall har regeringen lyssnat på kritiken och lättat på byråkratin, bland annat när det gäller slopandet av krav på periodisk rapportering, men i allt väsentligt är lagrådsremissen en blåkopia på regeringens promemoria.
Bland ändringarna finns till exempel gäller möjligheter för pensionsstiftelser att använda sig av derivatinstrument för att minska sina risker. Detta under förutsättning att FI meddelar föreskrifter om hur det ska få gå till.
Regeringen mildrar även kraven på ledamöter och suppleanter som jobbar i stiftelser. Där var det meningen att regeringen skulle kunna föreskriva detaljerat om vad som behövdes i form av utbildning och kompetenser, men nu slopar man den skrivningen och låter allt bli vid det gamla och därmed följa Tryggandelagen.
Regeringen skriver så här på sidan 63.
"De krav som anges i tryggandelagen är generella och allmänt hållna. Det kan dock sägas även om det krav på insikt, erfarenhet och lämplighet som redan i dag gäller enligt tryggandelagen för styrelseledamöterna i en pensionsstiftelse, ersättarna för dessa och för dem som innehar vissa centrala funktioner. (
) Det har inte framkommit att den regleringen skulle vara otillräcklig."
De nya reglerna ska börja gälla den 1 juli 2020, om bara drygt fyra månader, vilket innebär att det blir bråttom för berörda institut att anpassa sig till den nya regelboken.