NYHETSARKIVET
24 feb 2009 14:11
AP-fondernas resultat kan vara ännu sämre…
En del av AP-fondernas tillgångar är placerade i onoterade aktier eller andelar. Mest i små eller medelstora företag och via olika Private Equity-fonder. Det här har ställt till det för AP-fondernas redovisning eftersom onoterade innehav i regel redovisas utifrån värderingen för tredje kvartalet i årsboksluten. Något som gör att man tvingats gissa sig fram till ett värde på dessa investeringar.

Riskkapitalfonder värderas enligt EVCAs principer som är standard i branschen. Värderingen av innehaven baseras på de senaste kvartalsrapporterna från respektive riskkapitalfond. Kvartalsrapporterna kommer efter att kvartalet gått och det redovisade värdet vid årets slut baseras alltså på gamla siffror. Det funkar i regel alldeles utmärkt när ekonomin uppför sig som det är tänkt. Men inte för 2008 då det mesta gick ned under fjärde kvartalet.

Första AP-fonden har skrivit ned sina onoterade aktier med 15 procent i sitt årsbokslut för 2008. Men flaggar samtidigt redan nu för att ytterligare nedskrivningar på cirka 10 procent kan bli nödvändiga.

”Med hänsyn till att denna marknad har eftersläpande värdering kan ytterligare nedskrivningar komma att äga rum under våren 2009. En ytterligare eventuell nedskrivning med 10 procentenheter skulle påverka fondens resultat med -0,2 mdkr”, skriver AP1 i sitt årsbokslut.

- Det var mycket som hände under det fjärde kvartalet och vi ansåg då inte att tredje kvartalets värdering representerade ett verkligt uppskattat värde av innehaven per årsskiftet. Vi tog därför kontakt med våra Private Equity förvaltare och i de fall kvartal fyras värdering var färdigställd använde vi den. I annat fall bad vi dem göra en kvalificerad bedömning av vad innehaven var värda per årsskiftet. På helåret skrev vi ned portföljen med i genomsnitt omkring 15 procent och två tredjedelar av den nedskrivningen gjordes för det fjärde kvartalet. De marknadssegment där vi ser störst nedskrivningar är i de större så kallade leverage buyout-fonderna vilka vi i vår strategi har underviktat, säger Martin Källström, senior portfolio manager för Alternativa Investeringar på AP1, till Pensionsnyheterna.

Tredje AP-fonden har valt att inte göra några speciella nedskrivningar utan följer de värderingsprinciper man brukar, alltså att använda sig av värderingen för tredje kvartalet.

Sjätte AP-fonden, som presenterade sitt resultat i dag, har gjort sina nedskrivningar baserade på en värdering av det onoterade innehavet vid årets slut.

– Fjärde kvartalet var så oerhört dåligt så vi kände att vi till varje pris var tvungna att ha en värdering som tog med det. Jag kan inte tala för hur andra gör, men jag tycker inte att något annat hade varit professionellt, säger Sjätte AP-fondens vd, Erling Gustafsson.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, säger att det är svårt att värdera innehav i private equity eller onoterade tillgångar.

- AP 4 valde därför att skriva ned de innehav där prisfallet inte återspeglats i inhämtade och lämnade värderingar. Som utgångspunkt har vi haft börsindex. Trots detta är risken stora att vi ändå har överskattat våra värden, säger Mats Andersson.

Fjärde AP-fonden skrev ned sina onoterade värderingar med 32 procent för helåret 2008.

- Vi anser att börsutvecklingen är en bättre indikator på värdet än att anta att ingenting har hänt och det är en metod som våra revisorer godkänt, säger Mats Andersson.

Med undantag för Sjätte AP-fonden, som har till uppgift att investera i Private Equity får AP-fonderna ha maximalt 5 procent av sitt kapital i onoterade aktier.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907