Naturskyddsföreningen har nyligen släppt en ny rapport vid namn Fossilfria pensioner där man menar att det är dags för AP-fonderna att fasa ut sina fossila investeringar. Med rapporten kampanjar föreningen nu för att AP-fonderna ska göra något som föreningen i en tidigare forskningsrapport sagt har mindre verkan än påverkansarbete.
Småspararguiden har uppmärksammat saken och haft en dialog med Naturskyddsföreningen om detta.
Den första forskningsrapporten är från 2015 och heter "Sparande för en bättre miljö?" och redan i sammanfattningen skrevs följande:
"Resultatet är nedslående för de två vanligaste strategierna: att välja bort och att integrera. Det är i normalfallet mycket svårt för hushåll eller fondförvaltare att effektivt verka för en bättre miljö genom att undvika de miljöförstörande företagens aktier eller obligationer. Undvikandet kan måhända ha en symbolisk effekt på längre sikt, men denna bör inte överskattas i sammanhanget."
Bättre var det däremot för påtryckningsstrategin. Problem fanns där också, vilket Naturskyddsföreningen lyfte fram, men i det stora hela hade den strategin en bättre effekt på företagen.
I den nya rapporten som kom ut i januari driver man istället avyttring som strategi och det främst när det gäller AP-fondernas verksamhet. Av rapporten framgår att AP1-4 investerar i 89 av de 200 största fossiljättarna i världen till ett värde av 16,4 miljarder kronor.
För att få fram underlag till rapporten åkte Naturskyddsföreningen tillsammans med frilansjournalister för att besöka tre olika projekt i Sydafrika, Kazakstan och Colombia. Projekten drivs av bolag AP-fonderna investerat i och föreningen fann att alla fått allvarlig negativ påverkan på både miljön och befolkningens hälsa.
Småspararguiden har frågat Naturskyddsföreningen hur det kommer sig att den i en ny rapport går emot slutsatserna i en forskningsrapport den själv beställt. Svaret blev att den första rapporten togs fram för fem år sedan och att mycket hänt på området sedan dess.
"Klimatläget är mer akut nu än det var 2015 och Parisavtalet sätter finanssektorn i fokus för att vi ska kunna uppnå avtalets målsättning. Med tanke på hur små innehav 1-4 AP-fonderna har i fossila bolag, och med tanke på bolagens karaktär, så tro vi inte att påverkan är en framkomlig väg för denna bransch. Vi anser att det bästa fonderna kan göra är att avyttra dessa innehav och på så sätt sända en signal att fossila verksamhet inte är en framtidsbransch", löd svaret från Anna Östergren, sakkunnig i internationella klimatfrågor på Naturskyddsföreningen.
Sedan rapporten kom ut har Första AP-fonden aviserat att alla fossila bolag ska avyttras från portföljen.