NYHETSARKIVET
25 feb 2009 12:08
Regeringsrätten underkänner FPG:s indexmodell
Regeringsrätten fastställer Skatterättsnämndens dom och underkänner den modell som SCA vill använda när det gäller uppräkning av premiebestämda pensioner som tryggas i egen regi.

Målet har handlat om huruvida ett företag har rätt att göra avdragsgilla avsättningar till en pensionsstiftelse eller egentligen en ITP 1 lösning i egen regi. Den modell som här testats är den som SCA tagit fram. Det man ville göra var att räkna upp avsättningarna med ett börsindex och frågan var om detta rymdes i begreppet ”indexering eller annan värdesäkring” som finns i skattelagstiftningen.

Det är försäkringsbolaget FPG Pensionsgaranti som drivit ärendet. Beslutet innebär att SCA måste göra om sin modell för uppräkningen av de anställdas pensionsbehållning om man vill ha avdragsrätt för uppräkningen.

Regeringsrätten menar, precis som Skatterättsnämnden tidigare gjort, att den uppräkning till Stockholmsbörsens index som SCA ville ge anställda som väljer den modellen, inte är samma sak som lagtextens ”värdesäkring” och att man därför inte ska ha avdragsrätt för den uppräkningen.

Skatterättsnämnden menar att indexering eller värdesäkring avser en anpassning till förändringar i penningvärdet, att värdet knyts till konsumentprisindex eller liknande. Ett index som är knutet till börsens utveckling kan variera betydligt mycket mer än ett knutet till penningvärdet. Därför menade nämnden att ett sådant index inte är vad som avses i lagtexten och att det därför inte berättigar till avdrag för pensionskostnader.

I sitt överklagande av Skatterättsnämndens beslut menade FPG att begreppet indexering inte är begränsat till att betyda en förändring av penningvärdet. ”Med indexering avses vanligtvis att värdet på någonting anpassas efter en ekonomisk variabel”, skriver FPG i sitt överklagande.

FPG menar att nämnden tolkat in en betydelse som inte har stöd i lagens ordalydelse eller förarbeten. Det höll dock inte Regeringsrätten med om utan gjorde alltså samma bedömning som Skatterättsnämnden gjort.

- Regeringsrätten har med sitt beslut försuttit en möjlighet att göra tillämpningen av skattelagstiftningen enklare. Ställningstagandet får egentligen inga fiskala effekter, det kommer inte att påverka statens skatteintäkter nämnvärt, säger Peter Lindblad, vd på försäkringsbolaget Pensionsgaranti som sökte förhandsbeskedet.

Enligt Peter Lindblad är avdragsrätten i de flesta fallen okomplicerad för företag som vill använda den här modellen för ITP-tryggande, eftersom yngre anställda som omfattas av ITP 1 har mindre avsättningar som ryms inom skattelagstiftningens huvudregel som möjliggör avdrag på upp till 35 procent av lönen.

- Det kan på sikt bli problem för 10-taggare med höga löner och som gjort avsättningar länge i tider med ett ökande börsindex. Där kan det vara så att hela avsättningen inte ryms i avdragsutrymmet. Men då blir istället utbetalningen avdragsgill och de personer som det gäller ligger i normalfallet ganska nära pensionsåldern, varför det inte bör blir några stora likviditetsproblem för företaget. Men det komplicerar saken för företaget, och det är olyckligt, säger Peter Lindblad.

Regeringsrätten avkunnade sin dom i måndags.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907