Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) har lämnat sitt remissvar till Garantipensionsutredningens delbetänkande Grundpension och tillstyrker införandet.
Förmånens syfte är att ge personer med en stark anknytning till det svenska samhället en grundläggande välfärdsnivå och kommer mot bakgrund av EU-domstolens dom i målet Zaniewicz-Dybeck.
"De förändringar - i förhållande till den hittillsvarande garantipensionen - som föreslås när det gäller utformningen av grundpensionen verkar enligt OFRs mening välavvägda. Beräkningen av förmånen föreslås bygga på försäkringstid istället för enbart bosättningstid som idag. I begreppet försäkringstid ska utöver bosättning i Sverige också som ett alternativt sätt att tillgodoräknas försäkringstid - medräknas kalenderår då en person arbetat i Sverige eller uppburit sjuk- eller aktivitetsersättning. De nämnda förändringarna är enligt OFRs mening ägnade att ge grundpensionen en mer försäkringsmässig karaktär, vilket torde vara en av förutsättningarna för att grundpensionen inte ska räknas som en så kallad minimiförmån enligt EU:s regelverk", skriver OFR i yttrandet.
Däremot anser OFR att det hade varit värdefullt om utredningen hade bidragit med en analys av hur länge lösningen med den tillfälliga nuvarande lagstiftningen kan behållas.
"OFR saknar också en analys från utredningens sida av hur den föreslagna grundpensionen kan förväntas bedömas av EU-domstolen", enligt remissvaret.
Utredningen bedömer också att de nuvarande förmånernas grundläggande konstruktion kan bevaras, vilket OFR anser är viktigt eftersom en större förändring av garantipensionen än det som nu föreslås hade påverkat hela det svenska allmänna pensionssystemet.
Det ska bli intressant att se hur Pensionsgruppen och regeringen bedömer att den föreslagna reformeringen av systemet kommer att tas emot av EU-domstolen. Pensionsmyndigheten menade i sitt remissvar att det finns risk att den föreslagna reformeringen inte kommer att klara en domstolsprövning, något som även försäkringsfacket Forena nämnt.
Andra remissinstanser har, i likhet med OFR, gillat den nya utformningen av systemet. Bland dessa finns Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som dock inte tagit ställning till om de nya (bra) reglerna kommer att klara sig i förhållande till de gällande regelverken på EU-nivå. Det kan bli så att de nya reglerna införs men att de i ett senare skede underkänns av domstol och då är man tillbaka på ruta ett igen.