Som vi skrev i dagens tidigare extrautgåva så sluter delar av försäkringsbranschen upp och vädjar till regeringen att tillfälligt stoppa flyttlagstiftningen.
Coronakrisen har gjort att särskilda omständigheter föreligger och att både processen med att ta fram lagstiftningen samt ikraftträdandet skjuts upp till ett senare tillfälle.
I brevet till Per Bolund skriver de att de senaste veckorna varit bland de mest omskakande för folkhälsan, samhället och ekonomin i modern tid. Den totala effekten går inte att överblicka men det är tydligt att både regering och riksdag arbetar intensivt med att få åtgärder på plats, som ska hantera de ekonomiska effekterna, står det.
Samtidigt påverkas finans- och försäkringsbranschen kraftigt och flera utmaningar behöver skötas parallellt.
"Bolagens arbete med genomförande av ny beslutad lagstiftning i höst kommer i grunden att påverkas av detta. Vår initiala bedömning av lagförslagen är att dessa får betydande konsekvenser för försäkringsmarknaden och därför behöver analyseras långt mer ingående än vad som gjorts i promemorian, särskilt mot bakgrund av den retroaktiva tillämpning som föreslås. En kort remisstid och en kort implementeringstid i kombination med nu rådande yttre omständigheter kan medföra att förslagets effekter i flera delar blir annorlunda mot vad som rimligen kunde förutses när frågorna diskuterades i riksdagen i december 2019.
Den föreslagna lagstiftningen är heller inte ett resultat av tvingande EU-rätt, vilket möjliggör att regeringen i rådande situation, har praktiska möjligheter att tillmötesgå vår vädjan om att processen pausas och tidpunkten för ikraftträdandet flyttas", framgår det av brevet.
Skrivelsen är undertecknad av Ylva Wessén, vd och koncernchef Folksam, Claes Carlson, vd Futur Pension, Mathias Collén, vd Länsförsäkringar Fondliv, Linnéa Ecorcheville, vd Movestic Liv & Pension, David Teare, vd SEB Pension och Försäkring, Frans Lindelöw, vd och koncernchef Skandia samt Johanna Okasmaa Nilsson, vd Swedbank Försäkring.