AP-fonderna fortsätter att nå sina avkastningsmål och är bättre på hållbarhetsarbete än många andra globala jämförbara institutionella investerare. Dessutom har de sedan de nya placeringsreglerna trädde i kraft börjat öka i illikvida tillgångar.
Det är några av slutsatserna konsulten McKinsey gör i den senaste årliga utvärderingen av AP-fondernas verksamhet.
Den 1 januari 2019 infördes den första rundan av de nya placeringsreglerna för AP1-4. Sedan dess har Andra och Fjärde AP-fonderna ökat den strategiska allokeringen till illikvida tillgångar med fyra procentenheter och sänkt räntebärande tillgångar med motsvarande andel.
Första och Tredje AP-fonderna har också meddelat att deras önskan är att öka i samma illikvida tillgångar framöver. Dessutom har AP1, AP3 och AP4 tillsammans etablerat infrastrukturbolaget Polhem Infra och utfäst tre miljarder kronor var, som ska gå till investeringar i onoterade svenska bolag med fokus på infrastruktur.
Fonderna når sina mål både på kort och lång sikt, enligt McKinsey.
"En utvärdering av Första, Tredje och Fjärde AP-fondernas genomsnittliga årliga avkastning efter kostnader visar att fonderna nått sina långsiktiga avkastningsmål både på ett, fem och tio års sikt samt sedan 1 juli 2001. Andra AP-fonden använder inte avkastningsmål, utan anger istället ett långsiktigt realt avkastningsantagande om 4,5 %, vilket speglar den förväntade långsiktiga avkastningen på den portfölj som fonden bedömer är till största nytta för pensionssystemet. En utvärdering av Andra AP-fondens genomsnittliga årliga avkastningar visar att fondens avkastning översteg avkastningsantagandet på ett, fem och tio års sikt samt sedan 1 juli 2001", enligt rapporten.
Ännu en slutsats i rapporten är att AP-fondernas allokering till svenska aktier successivt fortsätter att minska. Från 19 procent av kapitalet 2001 har den sjunkit till 12 procent i fjol. Det som ökar är tillväxtmarknader och alternativa investeringar där det första stigit från en procent 2001 till nio procent 2019 och det senare har ökat från tre procent 2001 till 25 procent i fjol.
Den av de fyra buffertfonderna som har högst andel aktier är AP4 och som dessutom har en väsentligt högre andel än de andra. AP4 hade förra året 54 procent av kapitalet i aktier medan de andra tre låg mellan 35 och 44 procent av de totala tillgångarna.
Första AP-fonden har högst andel alternativa investeringar, enligt utvärderingen.
När de nya placeringsreglerna trädde i kraft 2019 så fick Första till Fjärde AP-fonderna nya regler kring föredömlig förvaltning och därför har McKinsey genom en fördjupning tittat på deras hållbarhetsarbete.
"Sammanfattningsvis visar fördjupningsarbetet att AP-fonderna ligger i framkant inom hållbarhet jämfört med ledande institutionella investerare globalt och fortsätter förbättra sitt arbete i linje med den snabba utvecklingen på området. Internationellt utmärker fonderna sig framförallt genom sitt ägarengagemang, men ligger även i framkant gällande integration av hållbarhet i kapitalförvaltningen. Fonderna utvecklar kontinuerligt nya metoder för att ta hänsyn till hållbarhet i sina investeringar och förvaltningsorganisationerna ansvarar för implementeringen av hållbarhetsarbetet", enligt rapporten.
Slutligen har McKinsey lämnat några förslag till fondernas huvudman samt direkt till fonderna. Till huvudmannen föreslår konsultfirman att AP-fondernas möjlighet att attrahera rätt kompetens bör ses över, givet den fortsatta moderniseringen av portföljen. Dessutom ska den årliga utvärderingen anpassas till de nya placeringsreglerna. Och McKinsey ställer sig dessutom bakom förslaget att modernisera Sjunde AP-fondens regler och att detta bör utredas vidare.
De direkta förslagen till AP-fonderna är att fortsätta utveckla sin samverkan för att öka kompetensen och sänka kostnaderna samt att fortsätta utveckla investeringsstrategier baserat på fondernas förutsättningar och styrkor.