NYHETSARKIVET
17 apr 2020 12:59
Planeringen för det nya fondtorget fortsätter i Pensionsgruppen
Igår träffades Pensionsgruppen i ett Corona-anpassat sammanträde via Skype. De frågor som kom upp var dels grundpensionen och utredningsförslaget som handlar om att "byta namn" på Garantipensionen och på så sätt genom laglig möjlighet försöka att behålla så stora delar som möjligt av den förmånen.

Frågan är komplicerad och få eller ingen vet exakt hur EU kommer att bedöma hur väl det nya förslaget som utredningen kommit med kommer att tas emot, om det skulle prövas av domstol. Något beslut om hur man ska orientera sig vidare i det mycket snåriga juridiska landskapet fattades dock inte under gårdagens möte.

Pensionsgruppen diskuterade även den fortsatta processen av premiepensionsreformen med det upphandlade fondtorget och bland annat hur det framtida systemet ska administreras. Utredningen har ju lämnat tre förslag på hur det ska kunna göras praktiskt och har då lämnat förslag på hur det kan göras med en särskild nämndmyndighet, en helt nyskapad myndighet, eller att man låter Sjunde AP-fonden få uppdraget att upphandla fonderna.

Utredningen såg den sistnämnda lösningen som mest praktisk och kostnadseffektiv men hade även gjort läxan genom att även lämna förslag och författningskommentarer även för de andra alternativen som nämndes i direktiven.

Utredare Mikael Westberg, som lämnade sitt betänkande i november, har fortfarande jobbet kvar med att inrätta den nya myndigheten, vilken det nu blir, och här börjar det bli tajt om tid om myndigheten ska kunna börja verka i januari 2021.

- Jag väntar nu på tilläggsdirektiv från regeringen så att vi får besked om vilken slags myndighet som man från politisk nivå vill inrätta och jag hoppas att de snart kommer, säger Mikael Westberg till Pensionsnyheterna.

Risken finns förstås att den pågående Coronapandemin skulle kunna sätta käppar i hjulen för den upphandling av premiepensionsfonder som Pensionsgruppen kom överens om i pensionsöverenskommelsen 2017.

- Allt påverkas av Coronapandemin - utom pensionsöverenskommelsen, säger Stefan Oscarson, som är sekreterare i Pensionsgruppen och som var med under gårdagens Skypemöte.

- Pensionsöverenskommelsen från 2017 ligger fast och genomförandet av ett upphandlat fondtorg processas alltså nu vidare med en lagrådsremiss, säger Stefan Oscarson.

- Många av dem som kritiserar utredningens förslag siktar ju in sig på upphandlingen som sådan men det är ju precis det som Pensionsgruppen var överens om. Och det är ju det beslutet som utredningens direktiv har utformats efter, säger Stefan Oscarson.

Hur som helst brinner det i knutarna och en gissning är att Pensionsgruppen snart kommer att kunna komma med besked om hur man ska hantera inrättandet av den nya upphandlingsmyndigheten. Alla är införstådda med att det är bråttom så en gissning är att utredare Westberg kommer att få sina nya direktiv snart, kanske redan i maj. Så även om Coronapandemin bromsar Sverige på många sätt verkar den inte stoppa vägen mot det upphandlade fondtorget.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907