Igår lämnade regeringen ett uppdrag till Finansinspektionen för att utreda vilka konsekvenserna av att ytterligare utvidga flytträtten och göra det möjligt för konsumenterna att även flytta fond- och depåförsäkringar tecknade före 2007.
Dessa är ju idag undantagna eftersom försäkringsavtalen som träffades innan det datumet inte innehöll några regler om flytt eller rätt till återköp.
Frågan har varit uppe tidigare, utan att regeringen satt ned foten i frågan men i och med att Finansutskottet i sitt tillkännagivande uttalade att man ville att frågan skulle utredas har regeringen nu skridit till verket.
I uppdraget till FI vill regeringen ha reda på hur många försäkringsavtal som finns som inte omfattas av flytträtt. Det rör då försäkringar tecknade före den 1 januari 2000 respektive den 1 juli 2007. År 2000 öppnades möjligheten att återköpa försäkringar om kund och bolag var överens om saken i avtal. Först 2007 fick man det som kallas "ovillkorlig rätt" att återköpa försäkring för att flytta till en annan försäkring, vilket var betydligt mer långtgående.
Här vill nu regeringen även veta hur stort kapital som ligger i försäkringarna i fråga och hur många kunder som har försäkringarna.
Bolagen ska även svara på hur många fribrev som ryms i kategorin och som idag inte går att flytta och även hur många som nu är under utbetalning.
Uppdraget innebär alltså att bolagen måste öppna sina böcker för myndigheten och redovisa sina hemligheter i bestånden.
Mer öppna frågor handlar om att bolagen själva ska beskriva vilka effekter man förutser om man skulle komma att lagstifta om en tvingande flytträtt på gamla avtal. Här vill man även ha belyst hur bolagen tror att kvarvarande kunder skulle komma att drabbas av att man inför retroaktiv flytträtt.
De inhämtade uppgifterna ska FI redovisa uppdelade på privat pensionsförsäkring, individuell tjänstepensionsförsäkring och kapitalförsäkring och skicka svaren till regeringen senast den 30 november 2020.
Det är viktigt att påpeka att det nu remissbehandlade förslaget om utvidgad flytträtt med bland annat regler om sänkta och takade avgifter inte sätts i vänteläge utan ska enligt planerna genomföras ändå. Remissinstanserna har dock fått lite ytterligare tid på sig att inkomma med synpunkter på regeringens promemoria. Nytt datum är satt till den 13 maj.
Förslag om att öppna flytträtten ytterligare för gamla avtal kommer alltså ett annat steg i raketen eller bomben som många bolag säkert uppfattar saken. Först vill regeringen alltså kartlägga marknaden och konsekvenserna, innan man bestämmer om man ska på vidare med en retroaktiv lagstiftning, vilket Finansutskottet uttalat.