Konkurrensverket har nu skickat in sitt remissvar på regeringens promemoria om flytträtt för fond- och depåförsäkringar, alltså den där man föreslår att avgifter för flytt inklusive oamorterade anskaffningskostnader som mest ska få uppgå till 600 kr. Vidare bannlyser man i praktiken procentuella avgifter på kapitalet.
Regeringen har med hänvisning till Coronapandemin givit branschen lite ytterligare tid på sig för att inkomma med synpunkter och vill ha in svaren senast den 13 maj.
Konkurrensverket har inte utnyttjat den nya fristen och anser nu att förslagen i promemorian ger konsumenterna bättre möjligheter att "att använda sin återköps- eller flytträtt mer effektivt".
Verket skriver vidare att "lägre avgifter för flytt minskar inlåsningseffekterna och ger ökade förutsättningar för en marknad med hög rörlighet och förbättrad konkurrens, vilket bör leda till lägre priser och bättre utbud av produkter och tjänster".
Konkurrensverket påpekar även att man gärna skulle se en utökad flytträtt för försäkringar tecknade före den 1 juli 2007, men att den frågan nu är under en separat utredning och inte behandlats i den remitterade promemorian.
Verket ger alltså tummen upp för regeringens promemoria och hoppas alltså på ytterligare utökad flytträtt.
I remissvaret hänvisar man även till den egna rapporten från 2016, där man gick igenom flyttfrågan.
I den belyser man vissa intressanta konsekvenser av den då gällande marknadssituationen som kan vara intressanta att ta upp. Den har antagligen inte förändrats nämnvärt sedan dess.
Konkurrensverket påtalade då att flyttar inte verkar vara bestämda av vad kunderna tyckte om den leverantör man flyttade till. Detta eftersom de bankägda försäkringsbolagen genomsnittligt bedömdes som kvalitetsmässigt sämre än andra bolag, mätt som kvalitetsindex (SKI). Trots det gick flyttströmmarna i högre utsträckning till dessa bolag.
Ur rapporten från 2016 saxar Pensionsnyheterna följande stycken:
"Att kunderna är mer missnöjda med de större bankernas livförsäkringsföretag än med de övriga står till viss del i kontrast till hur flyttströmmarna har gått de senaste åren. Inom tjänstepensionsförsäkringar har kunderna, som nämndes tidigare, främst flyttat sitt kapital till bankägda livförsäkringsföretag. Inte heller marknadsandelarnas utveckling för pensionsförsäkringsmarknaden som helhet de senaste åren indikerar att några stora tapp har skett för de större bankernas livförsäkringsföretag."
"Livförsäkringsföretagen kännetecknas av lägre kundnöjdhet än för resten av försäkringsbranschen, framför allt på grund av att de större bankernas livförsäkringsföretag drar ned betyget. Detta står dock till viss del i kontrast till hur flyttströmmarna har rört sig de senaste åren. Kundnöjdhet verkar därmed inte vara en faktor som beaktas av kunderna själva vid flytt av pensionsförsäkringskapital, eller så kan det vara så att det finns barriärer som hindrar kunderna från att flytta sitt kapital till det livförsäkringsföretag de helst hade önskat."
Se där, något för lagstiftaren att fundera på vid utformningen av den kommande lagstiftningen.