Skatteverket har krävt Alexander Ernstberger på omkring 40 miljoner kr i obetalda skatter för hans affärer med Allra och försäljningen av aktier ur det egna bolaget Supero AB. Ernstberger begärde uppskov med betalningen och den frågan valsade ända upp i högsta förvaltningsdomstolen som i december gav Ernstberger rätt i anståndsfrågan.
I övrigt skickade man tillbaka ärendet till förvaltningsrätten, där det nu ligger.
Skatteverket anser att det är klart att de vinster Ernstberger ska ha gjort på warrantaffärena som ledde till att han kunde sälja aktier i sitt egna bolag Supero AB till "överpris" ska beskattas. Försäljningen av de egna aktier till Oak ska beskattas som lön och att det dessutom ska tillkomma sociala avgifter.
Ernstbergers advokat håller förstås inte med Skatteverket om beskrivningen, vilket han meddelade i januari. Det händelseförlopp som föregick affärerna har inte alls stämt och att det inte var Allra (tidigare Svensk Fondservice) som stod för vinsterna på warranterna utan att det var pengar som kom från Oak Capital.
Skatteverket har noterat det och skrev att man kunde tänka sig att ändra sin talan:
"Det förhållandet att Alexander Ernstberger erhållit en ersättning för sina insatser vid warrantaffärerna genom ett överpris för aktierna i Supero AB (Supero) rubbas inte av om beloppet samtidigt inte skulle kunna ses som en intäkt i Allra Pension AB (tidigare Svensk Fondservice AB, nedan benämnt SFS). För det fall det en domstol vid en prövning i det underliggande skattemålet, i motsats till Skatteverket, skulle finna att det inte är fråga om en utesluten intäkt i SFS får det belopp som Ernstberger erhållit via överpris för Superoaktierna anses utgöra en ersättning för utförda tjänster från Oak Capital Group AB(Oak)/ Firstmile Asset Holding AB (Firstmile). Ett sådant alternativt yrkande - som Skatteverket har för avsikt att framställa i förvaltningsrätten, ryms inom ramen för s.k. tillåten taleändring."
Alltså, Skatteverket vill ha in skatten och tycker inte att det är det viktigaste vem som betalat ut utan att Ernstberger fått del av dem. Ernstbergers Advokat Carl-Johan Malmberg menar att Skatteverket är helt fel ute och ifrågasätter att det är tillåtet att göra den ändring av talan som verket vill göra, men att det blir en fråga för domstol att bedöma.
Skatteverket har nu två gånger begärt anstånd med att komma in med yttranden till Förvaltningsrätten. Detta eftersom alla handläggare på verket i praktiken jobbar hemifrån på grund av Coraonapandemin. Verket fick i en första vända uppskov till den 21 april men inkom i förra veckan med ytterligare en begäran om anstånd. Den beviljades och nu är det nya datumet den 6 maj.