AP-fondernas etikråd (Etikrådet, gemensamt för AP1-4) har enligt sin rapport för 2019 tillbringat fjolåret med att fokusera på bristande säkerhet i hanteringen av gruvanfall.
Andra fokusområden under 2019 har också varit penningtvätt, oljebolagens långsiktiga klimatarbete och avskogningen i Sydamerika.
En olycka i Brasilien i januari 2019 fick Etikrådet att börja fokusera allt mer på gruvbolagen och deras hantering av avfall. Olyckan med en avfallsdamm som brast fick AP-fondernas etikråd att tillsammans med Engelska kyrkans pensionsfond att starta ett projekt för att se till att gruvbolagen tar ett större ansvar för sitt arbete. Projektet kartlägger och försöker öka transparensen kring säkerheten vid avfallsdammar i världen.
"Det är för tidigt att säga om de åtgärder som investerare driver kommer att räcka, men klart är att svaret från investerare och länder denna gång handlar om att verkligen försöka komma åt roten till problemet. Det kommer utan tvekan att bli svårt men detta kommer så småningom att resultera i en säkrare gruvsektor", säger Etikrådets generalsekreterare John Howchin i en kommentar.
Något som står klart är att Etikrådet rekommenderar AP1-4 att utesluta Vale, bolaget som ansvarade för gruvprojektet som slutade i katastrof. På fyra år har Vale varit med om två stora olyckor och Etikrådet anser att det inte finns något förtroende kvar för det brasilianska gruvbolaget.
Under fjolåret har Etikrådet även förstärkt sitt dialogarbete med Shell som en del av buffertfondernas övergripande engagemang i projektet Climate Action 100+. Projektet är ett femårigt investerar¬drivet initiativ för att engagera företag med omfattande utsläpp av växthusgaser. Shell har satt som mål att nettoutsläppen från såld energi ska minska med cirka 20 procent fram till 2035 och vara noll 2050.