Avkastningen för det första kvartalet för AMF uppgick till -6,4 procent. Som alla andra pensionsförvaltare drabbades bolagets portfölj av Coronapandemin och solvensgraden sjönk också från 185 till 175 procent.
"Den fallande avkastningen under årets första kvartal speglar givetvis den exceptionella utvecklingen i Coronapandemins spår, med periodvis kraftigt fallande aktiemarknader och tvärstopp inom betydande delar av industri och handel. Ingen förvaltare står opåverkad i ett sådant läge, men den välskötta traditionella pensionsförvaltningen visar ändå sin relativa styrka när stormen viner, och riskspridning och långsiktighet dämpar de kraftigaste vindbyarna. Därför har den som har sitt sparande i en traditionell försäkring ett relativt försprång i det här tuffa läget jämfört med många andra sparformer", säger vd Johan Sidenmark i en kommentar.
Samtidigt har bolaget en fortsatt stark finansiell ställning och Sidenmark uppger att han är trygg med att bolagets fyra miljoner sparare kan få en konkurrenskraftig tjänstepension även framöver.
"Det känns även bra att vi tack vare vår starka ekonomiska ställning, och den handlingsfrihet i kapitalförvaltningen som det ger, har möjlighet att arbeta med våra viktiga svenska innehavsbolag och bistå dem i arbetet med att ta sig igenom den här tuffa perioden till exempel genom att tillföra nytt eget kapital. Det är ett viktigt sätt för oss att ta ansvar, och lägga grunden för en god hållbar avkastning åt våra sparare över tid", säger han.
Under våren har AMF kunnat göra investeringar i bolag som trots det ekonomiska läget i världen kunnat expandera sin verksamhet. Stena Renewable fick 140 miljoner kronor för utbyggnad av den svenska vindkraften och MatHem fick 280 miljoner för vidare expansion. Dessutom meddelade AMF i början av april att bolaget planerar att investera upp till fem miljarder kronor i bolag som behöver kapital för att klara sig ur den rådande krisen.
"Som stor ägare har vi såväl ett ansvar som ett intresse av att säkerställa att långsiktigt livskraftiga bolag finns kvar och är konkurrenskraftiga även när pandemin är över. För våra pensionssparare är det värdefullt att vi ser till att de värden som finns i dessa bolag finns kvar och växer även om ett, två och tjugo år. I linje med det har vi i slutet av april förbundit oss att stå för en betydande del av en nyemission på 1,75 miljarder kronor som Scandic Hotels aviserat. Vi står redo att göra fler liknande investeringar i närtid", säger kapitalförvaltningschefen Tomas Flodén i en kommentar.
Premieinkomsten under första kvartalet uppgick till 12,5 (13,0) miljarder kronor. Premier för fondförsäkring, redovisat som insättningar till investeringsavtal, uppgick till 1,4 (1,4) miljarder kronor.