Det övervakande organet för norska centralbanken (Representantskapet på norska eller Supervisory Council på engelska, förf. anm.) är mitt uppe i sin utvärdering av de frågor som bankens ledning tvingats svara på gällande rekryteringen av Nicolai Tangen som ny vd för Oljefonden.
Däremot har rådet ingen makt att kräva att rekryteringsprocessen görs om. Det är det enbart regeringen som kan göra, skriver Aftenposten.
"Vi är ett tillsynsorgan, inte ett styre. Vi har ingen fullmakt att instruera ledningen", har rådets ordförande Julie Brodtkorb sagt till den norska tidningen.
Representantskapet fick in skriftliga svar på sina frågor den 29 april.
En artikel i Financial Times gör dock gällande att hela skandalen utmynnat i felaktiga frågor och fokuserat för mycket på det seminarium som ledde till kritiken och på varför Norges Bank inte avslöjat Tangens namn publikt när rekryteringsprocessen fortfarande pågick.
Professor Karin Thorburn på norska handelshögskolan tycker att en viktigare fråga är om en hedgefondförvaltare är en passande ledare för vad som i praktiken är en stor indexfond samt huruvida Norges Bank är den organisation som överhuvudtaget bör ha översyn över fonden. Kommer Tangen att försvara fondens mandat eller utmana det? Det är vad debatten borde handla om, säger hon till FT.
Den frågan kan samtidigt kopplas till den andra, om huruvida fonden egentligen borde vara oberoende från Norges Bank. Professor Thorburn och andra tidigare anställda på fonden är oroliga för bristen på kapitalförvaltningskunskap på centralbanken. En anonym före detta anställd på oljefonden uppgav för FT att ledningen och styrelsen på banken inte riktigt kan mäta sig med en smart hedgefondförvaltare i kunskap.