Efter det första kvartalet ligger Folksamgruppens förvaltade kapital på 442 miljarder kronor. Det är 11 miljarder mer än motsvarande period 2019 men 12,5 miljarder mindre än vid årsskiftet. Minskningen sedan årsskiftet beror givetvis på den negativa börsutvecklingen som Covid-19 lett till.
Fondförsäkringstillgångarna uppgick vid kvartalets slut till 151 miljarder kronor.
Den totala premievolymen växte till 24,7 miljarder kronor under det första kvartalet jämfört med 23,9 miljarder kronor samma period förra året, enligt rapporten. Premieintäkter inom Sak-bolagen växte med sex procent och inom Liv-bolagen med tre procent.
Totalavkastningen för Folksam Liv uppgick till -5 procent och för KPA till -5,8 procent.
Trots ett turbulent kvartal så uppger vd Ylva Wessén i vd-ordet att Folksam står starkt i krisen. Konsolideringsgraden för Folksam Sak är 165 procent och för Folksam Liv är det 155 procent.
"Även om läget är annorlunda jämfört med krisen år 2008-2009 står Folksam, och det finansiella systemet som helhet, betydligt bättre rustat för att hantera den uppkomna situationen idag. När det nu stormar på världens finansiella marknader finns buffertar att använda, vilket gör att vi kan stå emot avsevärd turbulens."
I rapporten kommenterar Folksam även vissa lagar och regelverk, däribland flytträtten. Som vi rapporterat var bolaget ett av dem som skrev ett brev till Per Bolund med en vädjan att senarelägga den kommande flyttlagstiftningen.
Det som Folksam nu kommenterar om flytträtten är det faktum att förslaget även ska gälla retroaktivt.
"Retroaktiv lagstiftning ska principiellt undvikas, om inte tungt vägande skäl motiverar det. Utöver det saknas även ingående analys av att pensionssparande i fondförsäkring har kollektiva försäkringsmoment som återbetalningsskydd eller efterlevandepension. Därutöver tas idag kostnader för rådgivning som ges i försäkringen ut över tid så att även låg- och medelinkomsttagare ska kunna få rådgivning. Det är viktigt att förslaget inte gör rådgivning till en lyxvara bara för dem som har råd", skriver Folksam.