Andelen sparare som gjorde fondbyten i PPM minskade från 4,5 procent till 3,9 procent förra året. Män som grupp genomför fler fondbyten än kvinnor men färre fondbyten gjordes inom båda grupperna förra året, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten som publiceras idag.
Antalet fondbyten visar också en sjunkande trend sedan ett tiotal år tillbaka. En kraftig minskning skedde 2011 och det beror på att Pensionsmyndigheten då stoppade möjligheten för företagen att göra massfondbyten.
Under dagens digitala seminarium med Pensionsmyndigheten sa myndighetens statistiker Dan Frankkila att andelen med egen portfölj, alltså de som gjort ett eget aktivt val, låg på 65 procent när PPM-systemet öppnades upp men att det numera ligger på ungefär 43 procent.
Rapporten visar också bland vilka PPM-sparare aktiviteten är störst. Åldersgruppen 60-64 år är de som gör flest fondbyten och det gäller både män och kvinnor. Sparande i AP7 Såfa har en betydligt större tyngd på unga personer.
När det kommer till hur mycket pengar finns i portföljerna så visar rapporten också att de med egen portfölj har en högre kontobehållning än de med AP7 Såfa. Det förklarar Dan Frankilla under dagens seminarium med att de med egen portfölj är i huvudsak äldre som har en mycket längre spartid än övriga.
Detta kopplas också lite till den genomsnittliga värdeutvecklingen under 2019. Bäst utveckling blev det för yngre med AP7 och äldre med en egen portfölj, enligt rapporten.