Tjänstepensionsföreskrifterna som Finansinspektionen tagit fram är i grunden bra och Svensk Försäkring har inga invändningar mot att de distributionsföreskrifter som gäller för försäkringsföretag också ska gälla för tjänstepensionsföretag. Däremot finns det tillämpningsproblem i nuvarande distributionsföreskrifter. De bör åtgärdas så att de tar mer hänsyn till hur den svenska tjänstepensionsmarknaden fungerar, skriver Svensk Försäkring i sitt svar på remissen.
Problemet är oklarheter om tillämpningen av både lagen om försäkringsdistribution och distributionsföreskrifterna för tjänstepensionsförsäkringar. Oklarheterna Svensk Försäkring framför allt syftar på har att göra med de distributionsmodeller där en valcentral är mellanhand och där försäkringsföretag inte har direktkontakt med kunderna.
Valcentralernas normala åtgärder som information, administration och premiehantering bedömdes inte vara försäkringsdistribution. Som slutsats av denna bedömning av valcentralerna dras att distribution inom ramen för den kollektivavtalade tjänstepensionen ska anses bedriven som försäkringsföretagens direktförsäljning till kunder samt att det är försäkringsföretagen som ska fullgöra de skyldigheter som enligt direktivet ska gälla för försäkringsdistributörer. Samma bedömning gjordes även för annan tjänstepensionsförsäkring, menar Svensk Försäkring.
Här ställs ett tjänstepensionsföretag, där en väsentlig del av kundkontakten sker via en valcentral som inte har tillstånd till förmedling, inför både svårigheter och otydligheter. Åtgärder som inte anses vara distribution hos en aktör i kedjan kan inte heller anses vara distribution hos en annan. Alltså: är den "summariska administrationen" hos en valcentral inte distribution så kan det inte heller anses vara till valcentralen utlagd distribution från ett tjänstepensionsföretag, menar Svensk Försäkring.
Svensk försäkring kritiserar även förslagen om gruppsolvens.
"De föreslagna gruppsolvensreglerna innefattar vissa delar som Svensk Försäkring anser att myndigheten inte har bemyndigande för. Svensk Försäkring avstyrker dessa förslag. Det gäller reglerna om kapitalbasposter som inte kan göras tillgängliga för andra företag inom gruppen. Dessutom avstyrker vi även av andra skäl behandlingen av säkerhetsreserv, preferensaktier och uppskjutna skatter som alla fullt ut bör ingå i den gruppbaserade kapitalbasen", enligt Svensk Försäkring.