Slutsatsen av Fondbolagens förenings remissvar på flytträttspromemorian är att föreningen i grunden är för fri flytträtt och att avgifterna därför inte ska vara så höga att de hindrar flyttar, men att nuvarande förslag riskerar att drabba kollektivet.
En reglering av avgifter bör konstrueras så att inte kvarvarande kunder tvingas bekosta andras flyttar. Därför är föreningen också emot att lagstiftningen ska gälla retroaktivt. De avtal som ingås efter ikraftträdandet kan företagen ha möjlighet att påverka anskaffningskostnaderna för, men den möjligheten saknas för befintliga avtal.
"Förslaget innebär alltså att vissa försäkringsföretag inte kommer att kunna få täckning för sina kostnader. Föreningen har svårt att bedöma vilken storlek på en flyttavgift som är rimlig att ta ut med hänsyn till företagens kostnader. Det bör dock säkerställas att risken minimeras för att kostnader övervältras på kvarvarande försäkringstagare", skriver föreningen i remissvaret.
En annan synpunkt från yttrandet är att villkoren för flytt av en tradförsäkring jämfört med en fondförsäkring inte ska vara olika. Skillnaden mellan försäkringstyperna är ur kundens synvinkel inte så stor och argumentet för fri flytträtt bör ur ett konsumentskyddsperspektiv även gälla för traditionella försäkringar.
Olika regler för avgifter leder till olika marknadsförutsättningar för liknande produkter, vilket snedvrider konkurrensen.
"En snedvridning av konkurrensen är sällan till fördel för konsumenterna. Föreningen menar att det inte finns tillräckliga skäl för att behandla försäkringstyperna på helt olika sätt. De negativa konsekvenserna av olika behandling av kunder och produkter på marknaden bör analyseras noga innan regeringen går vidare med förslaget", enligt yttrandet.