Småspararguiden var inte inbjudna att yttra sig om flytträttspromemorian men har ändå lämnat in ett eget remissvar till finansdepartementet. Som de själva skriver så har den oberoende rådgivaren pratat med många vanliga småsparare om deras sparande och vill därför gärna lämna synpunkter utifrån den vanliga kundens perspektiv.
I yttrandet står det att Småspararguiden bland annat vill att taket för flyttavgiften ska kompletteras med regelverk som bland annat förbjuder aktörer som erbjuder bolån att locka med lägre räntor vid till exempel flytt av pensionskapital.
"För gemene man är det svårt att överblicka konsekvenserna av eventuell flytt och risken är också att kostnaden för lånet idag upplevs som viktigare än pensionen om 20 år", framgår det av yttrandet.
Dessutom bör ett provisionsförbud eller ett lågt tak för provisioner vid flytt övervägas.
"Eventuellt kan det bli självreglerande, då försäkringsbolagen riskera att stå med kostnaden, om kunden flyttar ut igen, men givet rörligheten i allmänhet, kan det finnas försäkringsbolag som bedömer risken som liten."
Själva förslaget om en avgift på 0,0127 prisbasbelopp (600 kr) är för övrigt något Småspararguiden välkomnar och menar att det motsvarar en rimlig administrativ avgift. Vad gäller avgiften för mindre pensionskapital så kan en lämplig lösning vara formuleringen "en avgift på 0,0127 prisbasbelopp, dock max 1% av pensionskapitalet", i stället för ingen alls, menar Småspararguiden.
Av svaret framgår också att Småspararguiden vill att kunden ska kunna köpa rådgivning genom avräkning från försäkringskapitalet, eller premieinbetalningarna.
"I dagsläget innebär provisionsmodellerna att rådgivningskostnaden är såväl momsfri som avdragsgill (för arbetsgivaren och då även indirekt för den anställde, samt för privata pensioner). Vi anser att riktig, oberoende rådgivning bör kunna tillhandahållas med samma skatteramar, som provisionsbaserad försäljning. Hjälp vid vissa privatekonomiska frågor behövs och idag är det öppen dörr för dyr gratis så kallad rådgivning. Arvoderad rådgivning bör dock ha kravet att alltid anges i kronor och inte olika otydliga procent relaterat till kapital eller annat. Det ska vara enkelt att förstå vad rådgivningen kostar och den bör vara oberoende."
Till sist ger man på Småspararguiden inte mycket för argumentet att kvarvarande kunder drabbas om vissa flyttar. Det är bolagen och deras ägare som får ta smällen och höjer bolagen kostnaderna står det de kvarvarande kunderna också fritt att lämna. Budskapet är att försäkringsbolagen i så fall inte borde teckna förmedlingsavtal som innebär risk för framtida kostnader om kunden flyttar. Det skulle förhoppningsvis innebära döden för höga provisioner som behöver amorteras över lång tid.
"Ingen annan bransch kommer undan med att låsa in sina kunder för att det annars skulle missgynna de andra kunderna. Friskis & Svettis tillåter att man avslutar sitt medlemskap eller gymkort utan att beklaga sig över att det kan driva upp priserna för de andra som fortsätter jympa", skriver Småspararguiden avslutningsvis.