NYHETSARKIVET
18 maj 2020 12:55
Fondbolagen: Förändringarna riskerar förstöra PPM-torgets funktion
I sitt yttrande till Mats Langensjös utredning om förvalet inom premiepensionen skriver Fondbolagens förening att resultatet av alla förändringar som nu diskuteras sätter förvalet i en särställning och leder till att fondtorgets funktion förstörs.

Översynen av förvalet äger rum samtidigt som andra förändringar diskuteras, som framgår av Mikael Westbergs utredning om ett bättre premiepensionssystem. Förutom att fondtorgets funktion riskerar att förstöras försvinner även möjligheten att erbjuda aktiva sparare ett eget val.

Att sätta förvalet i en särställning innebär bara att allt fler sparare kommer styras dit, även de som vill vara aktiva. Och när förvalet blir allt större tillkommer frågeställningar kring styrning, behov av likviditet samt maktutövning.

"Det kan inte förutsättas att de tillkommande spararkategorierna är lika passiva och oinformerade om sitt sparande som de sparare förvalet hittills har haft. Mer aktiva sparare ställer nya krav på förvalet. Förvalet ska utgöra en utgångspunkt för systemet, men det innebär inte att sparare ska styras till att ligga kvar i eller aktivt välja förvalet. Föreningens utgångspunkt är att målet för förvalsförvaltningen bör utformas för behovet hos de sparare som är mest benägna att hamna i densamma istället för ett genomsnitt av spararna inom premiepensionen", skriver föreningen.

Här menar föreningen att promemorian saknar en redogörelse för konsekvenserna av att optimera förvalet för en genomsnittssparare i stället för de som med störst sannolikhet hamnar i förvalet.

Fondbolagens förening är också emot att införa månadshandel i stället för daglig handel eftersom det förutom att försämra spararnas möjligheter att byta till och från förvalet också skapar nya informationsutmaningar och administrativa problem.

"En begränsning av möjligheten till inlösen innebär också att Pensionsmyndighetens handelscykel störs. Fondbyten kompliceras när sparare ska informeras om att order inte kan läggas före ett visst datum, alternativt inte genomförs förrän upp till en månad senare. De administrativa lösningar myndigheten använder idag medger inte heller återkallelse av en lagd order. All handel sker till okänd kurs men en sådan lång eftersläpning kan innebära ett helt annat marknadsläge än när inlösen begärdes", skriver Fondbolagens förening.

Utöver det vill föreningen att Finansinspektionen behåller sitt tillsynsansvar över förvalet. I promemorian föreslås att AP7 inte längre ska falla under FI:s tillsyn, något myndigheten själv inte hade några invändningar mot i sitt remissvar. Men Fondbolagens förening menar att det är viktigt att en myndighet som konkurrerar med privata aktörer om tjänster till privatkunder måste stå under tillsyn.

"Det förefaller märkligt om förvalet inte skulle omfattas av samma konsumentskydd som de privata fonderna. En viktig funktion som Finansinspektionen har för konsumenter är att dessa kan framföra klagomål till en instans som har möjlighet att granska att verksamheten följer fondregelverket. Det faktum att AP7 granskas av auktoriserade revisorer, vilket ingår i en allmän genomgång av AP-fondernas verksamhet, och därtill granskas av Riksrevisionen betyder inte att granskningarna utformas utifrån ett konsumentperspektiv."

Något som föreningen är positiv till i yttrandet är att risken ska vara lägre under utbetalningsfasen men avstyrker att flytträtten upphör under utbetalningsfasen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907