Danica Pension, som i maj förra året togs över av riskkapitalbolagen Polaris och tyska Acathia Capital, har ägnat en stor del av tiden sedan dess åt att klippa navelsträngen till den tidigare ägaren Danske Bank.
I och med att bolaget inte längre är börsnoterat har man ingen rapporteringsplikt till marknaden men vd Claes Carlson berättar att resultatet för 2019 landade i ett resultat på omkring 107 miljoner kr, en ökning från 97 miljoner kr året innan.
- Det är ungefär samma siffror som de vi hade för 2018. Då ska man ha i minnet att vi under 2019 tog omkring 50 miljoner kr kostnader för att separera oss från Danske Bank i det vi kallar "carve out", säger han till Pensionsnyheterna.
Räknat proforma skulle man alltså haft en resultatökning på 50 procent under 2019, om det inte vore för separationskostnaderna från banken. Pengarna har satsats på ett nytt kontor på Linnégatan i Stockholm, uppbyggnad av vissa funktioner som tidigare hanterats av banken och nyrekryteringar.
Året innehöll ju ägarbytet och rent praktiskt delar man resultatet mellan den tidigare ägaren och de nya. Danske bank får då vinsten för årets första månader, januari till april, medan den de nya får resultatet från de åtta följande, med vissa justeringar för att skapa rättvisa med periodiseringar av kostnader och intäkter.
När det gäller premieintäkterna för 2019 minskade de något och föll ifrån 19,6 miljarder till 18,2 miljarder kr. Här fanns dock ett par miljardaffärer med engångsbetalda försäkringar under 2018, som stör bilden.
- Tittar man på den underliggande affären, exklusive engångsaffärerna, så ökade den rejält. De engångsbetalda affärerna stod för tre miljarder av volymen för 2018, säger Claes Carlson.
Det förvaltade kapitalet låg på 106 miljarder vid utgången av 2019, en ökning från 97 miljarder 2018, även det delvis en effekt av den starka börsen.
Mätt mellan tummen och pekfingret står tjänstepensionskapitalet för omkring hälften av Futurs förvaltade kapital. Individuell tjänstepension, alltså utanför kollektivavtalen, svarade för 23 miljarder kr, kryssmarknad 15,5 miljarder kr och depåförsäkring tjänstepension 3,4 miljarder kr, räknat på 2019. Resten är k- respektive och depåförsäkring.
År 2020 heter Corona i förnamn, något som givit tydliga avtryck i resultatet för det första kvartalet. Vinsten blev 20 miljoner kr och påverkades negativt av fallande börskurser men även fortsatta kostnader för separationen från Danske Bank och investeringar i IT.
Målet var från början satt till ett helårsresultat på 160 miljoner kr, enkelt räknat som 40 miljoner kr per kvartal. Nu har man tappat 20 miljoner kr under första kvartalet, men Claes Carlson räknar med att man ska kunna ta igen en stor del av detta under de kommande kvartalen.
- Effekten av Corona är ju svår att beräkna och amplituden i börsens svängningar har vi svårt att bedöma. Det är ju något som påverkar vårt resultat kraftigt eftersom intäkterna faller om det förvaltade kapitalet går ned, säger Claes Carlson.
Men Futur satsar hårt på att öka försäljningen och de nya ägarna har ett mycket långsiktigt förhållningssätt till affärerna och har tålamod.
- Ägarna bygger långsiktigt och eftersom de inte är börsnoterade slipper vi arbeta efter villkor som dikteras av kvartalskapitalism. De bygger värden långsiktigt, säger Claes Carlson.
På det nya kontoret finns det gott om plats för de omkring 80 anställda. Lokalerna är dimensionerade för omkring 100 personer men i Coronatider jobbar den absoluta majoriteten hemifrån.
- Vi valde att satsa på laptops för alla, vilket gör att det går smidigt att jobba hemifrån. Men när Corona klingar av tror jag att de flesta vill komma tillbaka och jobba från kontoret. Vi har ändå visat att det går bra trots att nästan alla jobbar hemifrån i dessa tider, säger Claes Carlson.