NYHETSARKIVET
25 maj 2020 13:24
Swedbank: Höjd riktålder ger tusenlappar mer i pension
Förra årets riksdagsbeslut om riktåldrar i pensionssystemet innebär att pensionsåldern höjs utifrån förväntad genomsnittlig livslängd för varje årskull. Det innebär också att ökningen av pensionskapital kan bli tusenlappar högre varje månad.

En undersköterska eller grundskollärare som idag är i 55-årsåldern kommer behöva arbeta till 68 år och får till följd av det ökning av sin pension med omkring 4 000 kronor per månad före skatt. För de som är yngre blir ökningen ännu större. Det visar en ny analys av Swedbank.

Riktåldrar innebär att den ålder då man tidigast kan ta ut sin allmänna pension kopplas till förväntad medellivslängd. Något beslut om exakta nivåer finns inte än, men Pensionsmyndigheten har tidigare föreslagit att riktåldern för pension bli 67 år för en person som idag är 60 år, medan den som är född 1983 eller senare får en riktålder på 70 år eller högre.

”Införandet av riktåldrar innebär att pensionsåldern anpassas utifrån när man är född. Ju yngre man är, desto högre blir den förväntade pensionsåldern. Anledningen till det är att medellivslängden ökar och att pensionerna till följd av det blir lägre. För att säkra rimliga pensionsnivåer över tid behöver vi som kommer leva längre än tidigare generationer helt enkelt jobba fler år”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

För en undersköterska som idag är i 45-årsåldern blir pensionen 4 700 kronor högre per månad före skatt, en ökning från 64 procent till 80 procent av slutlönen, enligt Swedbank.

En tredjedel av svenskarna är också redan inställda på att jobba längre, enligt Swedbank. Samtidigt uppger hälften av de som är över 55 att det finns saker som hindrar dem från att jobba längre än till 65, som till exempel att de inte kommer orka fysiskt eller mentalt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907