NYHETSARKIVET
26 maj 2020 13:38
Forskare: Så klarar vi att jobba längre
Med anledning av att pensionsåldern höjs och vi förväntas arbeta högre upp i åldrarna har IVL Svenska Miljöinstitutet i ett forskningsprojekt studerat ett antal arbetsplatser som lyckats skapa goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för dem som är 65 eller äldre.

I rapporten sammanställs strategier som kan ge goda effekter. Bland arbetsplatserna som studerats finns skola, vård och omsorg. Det är sektorer där det hör till vanligheterna att anställda slutar i förtid men arbetsmiljöforskarna Ann-Beth Antonsson och Helena Strehlenert har fokuserat på de som istället lyckats anpassa arbetet till anställda.

Att skapa en åldersmedveten kultur i organisationen är en av metoderna.

"Trots att det inte längre finns någon fast pensionsålder så är uppfattningen att man "ska gå vid 65" djupt rotad hos många människor. Denna uppfattning kan även prägla hur arbetsgivare kommunicerar kring pension. Här behöver man vända på perspektivet och titta mer på vilka förutsättningar och behov som finns och kommunicera kring det. Det behöver finnas ett strategiskt tänk på central nivå i organisationen, och inom HR, kring de här frågorna. Första linjens chefer har en central roll, deras kunskaper och förhållningssätt påverkar medarbetarna - både de yngre och de äldre", säger Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Flexibilitet är också en viktig del, där företagen kan skapa individanpassade lösningar. Det kan till exempel handla om att begränsa arbetsuppgifterna till kärnkompetensen så att den anställda under de sista arbetsåren kan fokusera på det man är bra på. Ibland handlar det också om att minska den fysiska belastningen i arbetet eller att anpassa arbetstider och uppgifter.

Ytterligare en metod som lyfts fram är att planering av och information om pensionen lyfts av arbetsplatsen när den anställde börjar närma sig pensionen. En viss oro finns att man kan "väcka den björn som sover" om man lyfter frågan för tidigt men samtidigt uppges en långsiktig planering kunna öppna upp för andra lösningar än att sluta vid 65.

"Information om pensionen kan ha särskilt stor betydelse inom verksamheter där fler känner sig utslitna, t.ex. vård och omsorg, och därför gärna skulle vilja sluta före 65. Inom dessa verksamheter har många dessutom sämre ekonomiska förutsättningar för pension. Information om möjligheter t.ex. till anpassning av arbetet kan vara särskilt viktigt för dessa grupper", enligt rapporten.

Här finns rapportens två delar att ladda ner för ytterligare läsning:

IVL
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907