Idag presenterade Minpension.se sin senaste Kompensationsgradsrapport. Årets rapport siktar in sig på de nya riktåldrarna och huruvida framtida pensioner blir högre med deras ikraftträdande.
Och det blir det, visar rapporten, som Minpensions Kristina Kamp även presenterade vid ett digitalt möte idag.
Först konstateras det att kompensationsgraden idag för den som är född 1959 blir 58,4 procent. För en person född 1989 blir den 52 procent.
Med de nya riktåldrarna så innebär det att en person född 1989 kan få en kompensationsgrad på 72 procent vid 70 års ålder, enligt Kristina Kamp.
I rapporten står att de som är födda 1989, med en lön på 35 000 kronor i månaden, enligt pensionsprognosen får drygt 18 500 kronor i pension om de börjar ta ut den vid 65. Jobbar de fem år till kan de räkna hem 25 000 kronor i månaden istället.
Även en person född 1976 kan nå en kompensationsgrad på 72 procent vid riktåldern 69, säger Kristina Kamp under presentationen. De äldre årgångarna kommer inte lika högt upp, men det beror på att deras riktåldrar är något lägre.
Rapporten konstaterar också att kvinnor och utrikes födda generellt har en lägre kompensationsgrad och att de kan behöva jobba längre för att komma upp i samma nivå.
Vad gäller könsskillnader i kompensationsgraden i allmänhet, så visar rapporten att de fortfarande finns, men att de utjämnas med sjunkande ålder.
Hos 50-talister var skillnaden mellan män och kvinnor, givet samma lön, fem procentenheter. Hos 80-talisterna är skillnaden nere på 1,5 procentenheter, enligt Kristina Kamp.
Ytterligare en skillnad i kompensationsgrad som består är pensionsnivåerna mellan olika regioner. De regionala skillnaderna är också större än skillnaden i pension mellan män och kvinnor i samma region.
- Skillnad i kompensationsgrad är stor mellan stad och land. Det beror sannolikt på löneläget och inget annat, säger Kamp.