NYHETSARKIVET
4 jun 2020 14:02
Exceed: Vi statuerar ett exempel för branschen på väldigt lösa grunder
Nu har Exceed valt att kommentera Finansinspektionens beslut att dra in samtliga av bolagets tillstånd. I ett pressmeddelande som lagts ut på hemsidan skriver bolagets ordförande Gunnar Lindberg bland annat att Exceed ska ansöka om inhibition, alltså ett uppskjutande av FI:s beslut.

Men till att börja med så motsätter sig Exceed FI:s beslut kraftigt, samtidigt som man skriver att myndigheten har en ytterst viktig uppgift. Från Exceed var förvåningen över det indragna tillståndet stor, eftersom bolaget alltid upplevt dialogen med FI att vara konstruktiv och god.

"Vi upplever att de faktiska konsekvenserna för oss, våra anställda och våra kunder inte står i rimlig proportion till de brister Finansinspektionen påstår sig finna", skriver Lindberg.

Det framgår också att vissa av Finansinspektionens iakttagelser stämmer och att Exceed per den 24 mars lämnat in en åtgärdsplan till Finansinspektionen över hur bolaget ska komma till rätta med bristerna.

I kommentaren skriver Lindberg att huvuddelen av Finansinspektionens kritik och det efterföljande beslutet baseras på 58 studerade rådgivningsakter och att de slumpmässigt utvalda exemplen ger en skev och dålig bild av hela verksamheten. Detta eftersom Exceed varje år genomför flera tusen rådgivningstillfällen.

"Dessa rådgivningsakter är dessutom utförda av ett ombud för oss, och inte av Exceed självt. Exceed svarar förvisso fullt ut och villkorslöst för ombudets handlingar när denna mäklar våra produkter. Men avtalet med detta ombud sades upp av Exceed redan i början av 2019, dvs redan innan Finansinspektionen inledde den aktuella undersökningen", skriver Lindberg.

Bolaget motsätter sig kraftfullt mot påståendet att man ska ha försvårat Finansinspektionens tillsyn. Myndigheten har försetts med allt de begärt och kunnat granska allt från styrelseprotokoll, interna styrdokument, kontoutdrag från företagets konton och rådgivningsakter från rådgivningstillfällen, bland annat.

"Den enda punkt där Exceed har gjort en annan bedömning än Finansinspektionen är när granskningsrapporterna från 2017 och 2018 kunde anses färdigställda. Bolaget motsätter sig också Finansinspektionens påstående om dålig ordning vad avser klienters medel på klientmedelskonton. Vi har en väl fungerande daglig avstämningsrutin som granskats av två oberoende revisorer som inte har haft några anmärkningar. Vi har också i vår dialog med Finansinspektionen förklarat att vi anser att Finansinspektionen misstolkat de uppgifter de erhållit från bolaget", skriver Lindberg.

Styrelseordföranden skriver dessutom att FI i flera medieframträdanden "gett sig på just vår bransch" och att generaldirektör Erik Thedéen i brist på ett tydligt regelverk ger subjektiva och moralbaserade riktlinjer om att folk borde investera i enkla och billiga produkter.

"Vår bedömning är att vi därför på väldigt vaga grunder får statuera exempel för hela branschen. Det är ett mycket högt pris för oss att betala", framgår det av kommentaren.

Sammanfattningsvis menar Lindberg också att FI med starka ord lyfter fram många hypotetiska händelseförlopp.

"Det Finansinspektionen varnar för skulle kunna hända har de facto inte hänt. Historiskt har vi, i de fall där kunder har klagat, alltid följt exempelvis Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907