Som det redan rapporterats tidigare i veckan innebär inkomstpensionstilläggets införande nästa år att Pensionsmyndigheten måste rikta om resurserna för bland annat pensionsåldershöjningen. Konsekvensen blir att systemutvecklingen för att hantera pensionsåldershöjningen inte hinner bli klart till 2023.
Men den snäva tidsplanen för införandet av delförmånen inkomstpensionstillägg medför flera andra mer omedelbara risker som myndigheten arbetar för att minimera. Det framgår av Pensionsmyndighetens delrapport om förberedelser för införande av en ny pensionsförmån.
Bland annat finns det risk att Försäkringskassan inte hinner införa de delar som krävs inom tjänsten för utbetalning och fordringshantering. Konsekvensen blir att förmånen inte kan betalas ut.
Dessutom finns det en risk att tidsplanen leder till att förmånen inte hinner utvecklas med tillförlitlig kvalité. Konsekvensen, påpekar Pensionsmyndigheten, att lösningarna för den nya delförmånen blir bristfälliga, vilket kan skapa felaktigheter i handläggning och utbetalning.
Ett annat problem är att för lite tid i kombination med tillgång till kompetens för analys och genomförande riskerar att leda till att både inkomstpensionstillägget och Pensionsöverenskommelsen blir försenade.
För att klara av införandet av inkomstpensionstillägget har Pensionsmyndigheten bett om mer pengar. I vårändringsbudgeten har an bara fått en del av det begärda medlen. Myndigheten behöver 80 årsarbetare under två år för att kunna hämta in aktuella belopp på pensioner från andra EU- och EES-länder. Dock måste myndigheten prioritera systemutvecklingen, vilket i sin tur leder till färre handläggare.
"Konsekvensen blir alltså att arbetet med att inhämta uppgifter om EU/EES- pensioner kommer att dra ut på tiden genom att förfrågningarna till respektive land skickas sent. Det finns mellan 150 000 200 000 pensionärer som har pension från andra EU/EES-länder där uppgift om belopp ska inhämtas innan inkomsttillägget ska prövas första gången. Uppföljning och svaren från de andra EU/EES-länderna blir då i sin tur försenade och vi kommer att behöva arbeta med underlag för förstagångs-prövningen av inkomstpensionstillägget under en mycket längre tid än vad vi kalkylerat med tidigare. Huvudalternativet om vi inte får in underlag om utländska pensioner är att vi inte prövar inkomstpensionstillägget till september 2021 utan först när vi har fått in uppgift om utländsk pension. Det får en stor negativ effekt för de berörda pensionärerna då de då får vänta med att få högre pension genom inkomstpensionstillägget, jämfört med andra pensionärer som inte har utländsk pension", skriver Pensionsmyndigheten i delrapporten.